انواع سکته مغزی : علل و علائم
افرادی که دچار سکته مغزی شدهاند، اغلب احساس میکنند که سکته به طور ناگهانی رخ میدهد، گویی با یک ضربه! به همین دلیل است که این اختلال عملکرد چشمگیر در مغز به عنوان سکته مغزی نیز شناخته میشود. در حدود ۸۵ درصد، به این دلیل رخ میدهد که یک رگ خونی در مغز مسدود شده است که در انواع سکته مغزی کمی تفاوت وجود دارد.
زمانی که رگ خونی مسدود شود، خونرسانی به قسمت پشت آن قطع میشود و عملکردهای بدنی مرتبط به معنای واقعی کلمه فلج میشود، زیرا نتیجه آن فلج، اختلالات گفتاری، سرگیجه، تاری دید و سایر نارساییهای عصبی است. اگر رگ خونی در مدت زمان کوتاهی دوباره نفوذپذیر نشود، این اختلالات باقی میمانند.
بیشتر سکتههای مغزی افراد مسن را تحت تأثیر قرار میدهند حدود چهار پنجم آنها بالای ۶۰ سال سن دارند. با این حال، افراد جوانتر نیز ممکن است دچار سکته مغزی شوند.

انواع سکته مغزی
سکته مغزی به دو شکل بروز میکند:
۱. ایسکمیک
۲. هموراژیک
هر دو شکل سکته مغزی، سکته مغزی ایسکمیک و هموراژیک شایعتر، علل مختلفی دارند.
سکته مغزی ایسکمیک
در سکته مغزی ایسکمیک، یک رگ خونی در مغز مسدود میشود. در نتیجه، بافت پشت کم و بیش از جریان خون قطع میشود، اکسیژن و قند دیگر به اندازه کافی در دسترس نیستند. اگر این وضعیت بیشتر طول بکشد، منطقه تحت پوشش از بین میرود. علاوه بر علل مختلف نادر، دو مکانیسم رایج برای انسداد عروق وجود دارد:
تصلب شرایین اغلب برای سالها وجود داشته است. یک لخته خون (ترومبوز) میتواند در یک نقطه باریک در رگ تشکیل شود و جریان خون را مسدود کند (انسداد ترومبوتیک موضعی) یا لخته خون میتواند جدا شود (آمبولی) و سپس یک رگ کوچکتر را در قسمت دیستال مسدود کند (= در جهت جریان خون). (آمبولی شریانی).
لختهای در قلب تشکیل میشود که سپس از طریق جریان خون به مغز میرسد و یک رگ را در آنجا میبندد (آمبولی قلبی). این میتواند با آریتمیهای قلبی مانند فیبریلاسیون دهلیزی رخ دهد.
سکته مغزی ایسکمیک از دست دادن ناگهانی جریان خون در مغز است. این منجر به مرگ سلولهای مغز میشود.
اغلب، سکته مغزی ایسکمیک به دلیل لخته شدن خون در یا باریک شدن رگهای خونی تأمینکننده مغز ایجاد میشود. این وضعیت یک اورژانس است و نیاز به ارزیابی فوری توسط پزشک دارد. سکته مغزی ایسکمیک شایعترین شکل سکته مغزی است.
با افزایش سن احتمال سکته مغزی افزایش مییابد. علائم شایع سکته مغزی عبارتند از افتادگی ناگهانی صورت، ضعف در یک طرف بدن، تکلم نامفهوم یا از دست دادن سایر عملکردهای کنترل شده توسط مغز. سکته مغزی یکی از علل اصلی ناتوانی و مرگ در سراسر جهان است. اگر چنین علائمی را در خود یا شخص دیگری تشخیص دادید، بلافاصله با شماره اورژانس تماس بگیرید.
علل و خطرات سکته مغزی ایسکیمیک
خطر سکته مغزی با افزایش سن به میزان قابل توجهی افزایش مییابد. اگرچه سکته مغزی میتواند در بزرگسالان جوان رخ دهد، اما بیشتر سکتههای مغزی در سالمندان پس از ۷۰ سالگی رخ میدهد.
عوامل زیادی میتوانند خطر سکته مغزی را افزایش دهند. برخی بیماریها، معمولاً فشار خون بالا، فیبریلاسیون دهلیزی و دیابت، خطر سکته مغزی ایسکمیک را افزایش میدهند.
افرادی که قبلاً سکته مغزی یا حمله ایسکمیک گذرا (TIA) داشتهاند در معرض خطر ابتلا به سکته مغزی دیگر هستند. همچنین افراد سیگاری در معرض خطر سکته مغزی هستند.
علائم سکته مغزی ایسکمیک چیست؟
علائم سکته مغزی ایسکمیک به ناحیه آسیب دیده مغز بستگی دارد. شکایات رایج عبارتند از:
- ضعف ناگهانی و یک طرفه عضلانی در بازو، پا و صورت، و همچنین
- اختلالات تعادل،
- گفتار نامفهوم یا
- مشکل در صحبت کردن
- برخی از افراد تشنج دارند، خواب آلود میشوند یا هوشیاری خود را از دست میدهند.
آیا میتوان از سکته مغزی ایسکمیک پیشگیری کرد؟
فشار خون بالا و کنترل کلسترول خوب میتواند به پیشگیری از سکته مغزی ایسکمیک کمک کند، همانطور که ورزش و وزن سالم نیز میتواند کمک کند. ترک سیگار همچنین میتواند به پیشگیری از سکته مغزی ایسکمیک کمک کند.

سکته هموراژیک
شایعترین علت سکته مغزی هموراژیک فشار خون بالا است. رگهای خونی به طور دائمی تحت فشار بیش از حد خون قرار میگیرند و ممکن است پاره شوند. اگر این اتفاق در مغز رخ دهد، خونریزی مغزی رخ میدهد. مقدار خون فراری، فشار مکانیکی بر محیط اطراف وارد میکند. سلولهای عصبی اطراف از بین میروند. علاوه بر فشار خون بالا، علل نادری برای خونریزی مغزی مانند ناهنجاریهای عروقی در مغز وجود دارد.
سکته مغزی هموراژیک یک وضعیت اورژانسی است که در آن خونریزی در مغز رخ میدهد که به نوبه خود منجر به آسیب و مرگ سلولهای عصبی در مغز میشود.
سکته مغزی نیاز به معاینه فوری توسط پزشک دارد. علائم شایع سکته مغزی عبارتند از افتادگی طرف صورت، ضعف در یک طرف بدن، گفتار نامفهوم یا از دست دادن سایر عملکردهای کنترل شده توسط مغز.
احتمال سکته مغزی با افزایش سن به میزان قابل توجهی افزایش مییابد. سکته مغزی یکی از علل اصلی ناتوانی و مرگ در سراسر جهان است. اصطلاح دیگری برای سکته هموراژیک: خونریزی در مغز که منجر به سکته میشود.
علل و خطرات سکته مغزی هموراژیک
خطر سکته مغزی با افزایش سن به میزان قابل توجهی افزایش مییابد. اگرچه سکته مغزی هموراژیک میتواند در بزرگسالان جوان نیز رخ دهد، اما بیشتر سکتهها در افراد بالای ۷۰ سال رخ میدهد. عوامل زیادی میتوانند خطر سکته مغزی را افزایش دهند.
- شرایط از قبل موجود که خطر را افزایش میدهند، شایعترین هستند.
- فشار خون بالا
- مصرف داروهای رقیقکننده خون
- همچنین
- اختلالات لخته شدن خون،
- سرطان (به ویژه تومورهای مغزی)،
- آنوریسمهای مغزی
- یا سایر علل ضعیف شدن عروق خونی خطر سکته مغزی هموراژیک را افزایش میدهد.
افرادی که قبلاً سکته مغزی کردهاند در معرض خطر ابتلا به سکته مغزی هموراژیک هستند. نوشیدن الکل، سیگار کشیدن، یا استفاده از مواد مخدر مانند کوکائین یا آمفتأمینها نیز از عوامل خطر سکته مغزی هموراژیک هستند.
علائم سکته هموراژیک چیست؟
علائم سکته مغزی هموراژیک به ناحیه مغز درگیر بستگی دارد. شکایات رایج عبارتند از:
- ضعف عضلانی ناگهانی و یک طرفه در بازو، پا و صورت،
- عدم تعادل،
- گفتار نامفهوم یا مشکل در صحبت کردن،
- گاهی اوقات تشنج نیز ممکن است رخ دهد.
- سایر علائم سکته مغزی عبارتند از تهوع و استفراغ، خواب آلودگی و از دست دادن هوشیاری.
پیش آگهی سکته مغزی هموراژیک چیست؟
پیش آگهی پس از سکته هموراژیک به وسعت و مدت سکته مغزی و همچنین ناحیهای از مغز که تحت تأثیر سکته مغزی قرار گرفته است بستگی دارد. اکثر افرادی که دچار سکته هموراژیک میشوند متعاقباً دچار ناتوانی دائمی میشوند.
اقدامات توانبخشی برای بهبود پیش آگهی پس از سکته مغزی مهم است. اگر سکته مغزی شدید باشد یا دیر تشخیص داده شود، سکته مغزی هموراژیک میتواند منجر به ناتوانی شدید یا مرگ شود.
اقدامات پیشگیرانه هموراژیک
درمان خوب فشار خون بالا میتواند به جلوگیری از سکته مغزی هموراژیک کمک کند. کاهش مصرف الکل همچنین میتواند به جلوگیری از سکته مغزی هموراژیک یا سکته مغزی مکرر کمک کند.
دیدگاه کاربران