انواع اسکولیوز از نظر مکان ایجاد، درجه، نحوه تشکیل و گروه سنی
اسکولیوز بهعنوان یک انحراف جانبی دائمی ستون فقرات همراه با چرخش بدنه مهرهها رخ میدهد. این چرخش با تغییر شکل دیسکهای بین مهرهای و انقباض رباط عضلانی (کوتاه شدن) همراه است. مانند بسیاری از اصطلاحات پزشکی، کلمه اسکولیوز نیز از یونان باستان گرفته شده است: “اسکولیوز” به معنای “تعظیم” است. انواع اسکولیوز اولینبار توسط بقراط و باتوجهبه تغییر شکلها و ناهنجاریهای ستون فقرات مشخص شد. در این مقاله انواع اسکولیوز را به طور علمی توضیح میدهیم.

انواع اسکولیوز از نظر مکان ایجاد
بسته به نوع چرخش و محل، انواع مختلفی از اسکولیوز وجود دارد . برای تشخیص آنها، باید زاویه کاب یا درجه انحنای ستون فقرات را اندازهگیری کرد.
اسکولیوز پشتی
اسکولیوز پشتی مطمئناً یکی از مواردی است که بیشتر از سایرین رخ میدهد و بهطورکلی ۶ مهره با قوز دندهای معمولی درگیر میکند. انحنا میتواند هم به سمت راست و هم به چپ رخ دهد، بنابراین باعث ایجاد اسکولیوز محدب پشتی راست یا اسکولیوز محدب پشتی چپ میشود.
اسکولیوز کمر
اسکولیوز کمری انحراف ستون فقرات را همراه با چرخش مهرههای کمری با قوز کمری مشخص میکند. بر اساس جهت انحنا، دو نوع فرعی از هم متمایز میشوند: اسکولیوز محدب کمر راست و اسکولیوز محدب سمت چپ، تا حد زیادی شایعترین. با باسن نامتقارن و چرخش لگن، با منحنی C معمولی مشخص میشود.
اسکولیوز پشتی – کمری
در این حالت یک انحنای بسیار وسیع هم پشت و هم ناحیه کمر را درگیر میکند. همچنین در این حالت ممکن است اسکولیوز محدب راست کمری یا اسکولیوز محدب چپ کمری رخ دهد.
اسکولیوز گردنی
اسکولیوز گردنی نادرترین شکل این بدشکلی است. برخلاف آنچه برای اسکولیوز کمری اتفاق میافتد، اسکولیوز محدب سمت چپ گردن کمترین شیوع را دارد.
از طرف دیگر، اگر دو منحنی با زاویه تقریباً معادل در ستون فقرات وجود داشته باشد، به آن اسکولیوز دو منحنی اولیه میگویند. اسکولیوز قفسه سینه و قفسه سینه، پشتی و کمری، منحنی قفسه سینه دوگانه میتواند ایجاد شود. زمانی که اسکولیوز پشتی و کمری با ۲ انحنای اصلی “S” وجود دارند.
انواع اسکولیوز از نظر درجه انحنای
بسته بهشدت انحنای ستون فقرات، اسکولیوز را میتوان به موارد زیر تقسیم کرد:
خفیف: زاویه تا ۴۰ درجه (اسکولیوز درجه ۱)
متوسط: زاویه بین ۴۰ تا ۶۰ درجه (اسکولیوز درجه ۲)
شدید: زاویه ۶۱ تا ۸۰ درجه (اسکولیوز درجه ۳)
بسیار شدید: زاویه بیش از ۸۰ درجه (اسکولیوز درجه ۴)
انواع اسکولیوز از نظر نحوه تشکیل
اسکولیوز را میتوان به اشکال مختلف تقسیم کرد. بهعنوان مثال، یک تمایز کلی بین اسکولیوز ایدیوپاتیک و اسکولیوز ثانویه وجود دارد.
ایدیوپاتیک به این معنی است که هیچ محرک خاصی برای بیماری یافت نمیشود. یعنی در این حالت اسکولیوز خودبهخود ایجاد میشود.
از سوی دیگر، اسکولیوز ثانویه همیشه نتیجه یک علت شناخته شده است. یعنی در این حالت اسکولیوز بنا به دلیل مشخصی ایجاد شده است.
انواع اسکولیوز در گروههای سنی مختلف
اسکولیوز را میتوان بر اساس زمانی که برای اولینبار ظاهر شد نیز تقسیم کرد. شکل اولیه اسکولیوز نوزاد نامیده میشود و در بیشتر موارد بدون درمان برطرف میشود. زمانی که انحنای ستون فقرات در سن سهسالگی اتفاق میافتد، پزشکان از اسکولیوز نوزادی صحبت میکنند. اسکولیوز در کودکان ۴ تا ۱۰ ساله به شکل جوانی گفته میشود .
با این حال، اسکولیوز در نوجوانان از سن یازده سالگی بیشتر شایع است. ستون فقرات معمولاً در ناحیه مهرههای سینهای به سمت راست خمیده میشود (اسکولیوز محدب راست). دختران بیشتر از پسران مبتلا میشوند.
اسکولیوز میوپاتیک در کودکان
این انحنای ستون فقرات بر اساس بیماریهای عضلانی (از جمله بیماریهای ضعف عضلانی ارثی) است. شایع ترین آن دیستروفی عضلانی دوشن است که در آن پروتئین عضلانی خاصی تشکیل نمیشود. در نتیجه، کودکان از سنین پایین دچار ضعف و تحلیل عضلانی پیشرونده میشوند. بیش از نیمی از افراد مبتلا در جریان دیستروفی عضلانی دوشن، معمولاً در اوایل نوجوانی و پس از ازدستدادن توانایی راه رفتن، دچار اسکولیوز میشوند.
اسکولیوز نوروپاتیک
در این شکل، آسیب به سیستم عصبی منجر به کج شدن ستون فقرات میشود. عضلاتی که ستون فقرات را تثبیت میکنند (عضلات شکم و پشت) دیگر مانند همیشه عمل نمیکنند. این باعث ایجاد عدم تعادل میشود و باعث میشود ستون فقرات در جهت شل شدن عضلات خمیده شود. از جمله، این بیماریهای سیستم عصبی منجر به اسکولیوز میشود:
- میاستنی گراویس (فلج عضلانی)
- التهاب ویروسی نخاع (میلیت)
- آسیب مغزی در اوایل دوران کودکی (مانند فلج مغزی نوزادان)
- بیماریهای عصبی با آسیب و ازدستدادن سلولهای عصبی (مانند آتروفی عضلانی نخاعی با ازدستدادن مسیر عصبی دوم به عضلات)
- حفرههای نخاعی ناشی از مایع مغزی نخاعی (سیرنگومیلیا)
- رشد بدخیم یا خوشخیم (مانند تومورهای ستون فقرات)
اسکولیوز در بزرگسالی
این حالت بهعنوان تغییر شکل اسکولیوز ستون فقرات بیش از ۱۰ درجه در افراد بالغ از نظر اسکلتی تعریف میشود. اسکولیوز بزرگسالان با اسکولیوز ایدیوپاتیک رشدی متفاوت است زیرا بهطورکلی یک تغییر شکل سفتتر است که مسئول عدم تعادل ستون فقرات و علت درد است. علاوه بر این، اغلب با باریک شدن کانال کمر (تنگی) همراه است. اسکولیوز بزرگسالان از نظر علتشناسی در اسکولیوز نوع I، II و III طبقهبندی میشود.
دیدگاه کاربران