علائم بازگشت تومور مغزی و بررسی روش های درمان آن ها
برخی از تومورهای مغزی با اولین مرحله درمان بهبود مییابند. اما متأسفانه، این موضوع رایج است که تومورهای مغزی مدتی پس از اولین درمان باز میگردند. وقتی تومور مغز بازگشت، به عنوان عود تومور مغزی شناخته میشود. عود میتواند اندکی پس از درمان تومور اصلی اتفاق بیفتد، یا ممکن است چندین سال پس از پایان درمان اتفاق بیفتد. عود تومور مغز میتواند در همان قسمت از مغز که تومور اصلی ایجاد شده بود یا در جاهای دیگر در سیستم عصبی مرکزی ایجاد شود. علائم بازگشت تومور مغزی براساس محل وقوع می تواند متفاوت از علائم تومور اول باشد.
از آنجاکه عود تومور همیشه امکان پذیراست، بیمار معمولاً پس از دور اول درمان تحت نظر قرار میگیرد. به این ترتیب، در صورت بازگشت تومور، موضوع در اسرع وقت تشخیص داده شده و به آن رسیدگی میشود.
زمانی که بفهمید تومور مغزی شما دوباره برگشته است میتواند یک شوک بزرگ باشد. ممکن است احساس ناراحتی، ترس و گیجی کنید. اما دانستن این موضوع به شما در داشتن انتظارات معقول کمک میکند.

تیم درمانی ممکن است در مورد ادامه درمان با شما صحبت کنند. حتی اگر درمان سرطان شما امکانپذیر نباشد، درمان در این شرایط بیشتر میتواند به موارد زیر کمک کند:
- مدتی سرطان را کنترل کند
- به کنترل علائم کمک میکند
علائم بازگشت تومور مغزی
اگر تومور مغزی شما پس از درمان بازگشت یا دوباره شروع به رشد کرد، احتمالاً علائمی مشابه با زمان تشخیص دارید. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سردرد
- تشنج (غش)
- احساس بیماری
- خواب آلودگی یا از دست دادن هوشیاری
- مشکل بینایی
اما داشتن علائم لزوماً به معنای بازگشت تومور یا شروع به رشد مجدد نیست. علل دیگر علائم عبارتاند از:
اثرات رادیوتراپی در مغز با تأخیر
اثرات با تأخیر پس از رادیوتراپی در مغز شایع است. این اثرات معمولاً از چند هفته تا ۳ ماه پس از پایان درمان شروع میشود. در این شرایط ممکن است مجموعهای از علائم را داشته باشید که شامل موارد زیر است:
- از دست دادن اشتها
- خواب آلودگی
- کمبود انرژی
- بدتر شدن علائم قدیمی شما
شما معمولاً استروئیدهایی برای کمک به رفع علائم نیاز دارید.
عفونت، فشارخون بالا یا از دست دادن مایعات (کمبود آب بدن)
عفونت، فشار خون بالا و کم آبی بدن میتواند فشار داخل مغز (فشار داخل جمجمه) شما را افزایش دهد. افزایش فشار داخل جمجمه ممکن است باعث سردرد و یا احساس بیماری شود.
مایعات زیادی بنوشید تا دچار کمبود آب بدن نشوید و اگر فکر میکنید به عفونت یا فشارخون مبتلا هستید، به پزشک خود اطلاع دهید. آنها میتوانند شما را درمان کنند.
در صورت نگرانی از بروز علائم با پزشک یا پرستار متخصص خود صحبت کنید. آنها میتوانند شما را درمان کنند و ممکن است از شما بخواهند آزمایشاتی را برای یافتن علائم رشد یا بازگشت تومور انجام دهید.
تصمیم گیری در مورد درمان
در اکثر موارد، درمان عود تومور مغزی با اولین بار متفاوت خواهد بود. در این موارد تیمی از پزشکان و سایر متخصصان در مورد بهترین درمان و مراقبت از شما بحث میکنند. به تیمهای این چنینی تیمهای چند رشتهای (MDT) میگویند.
درمانی که دارید به موارد زیر بستگی دارد:
- نوع تومور مغزی
- محل تومور مغزی
- درمانی که قبلاً داشته اید
- سلامتی عمومی شما
MDT شما درباره درمان، مزایای آن و عوارض جانبی احتمالی با شما صحبت خواهد کرد.
بعضی بیمارستانها پرستار متخصص تومور مغزی دارند. آنها به جلسات MDT میروند. شما معمولاً بیشتر از متخصص سرطان خود به پرستار مراجعه میکنید. آنها میتوانند به سؤالات شما پاسخ دهند و از شما حمایت کنند.

روشهای درمان در زمان عود تومور مغزی
درمان تومور مغزی که دوباره بازگشته است ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- عمل جراحی
- پرتودرمانی
- شیمیدرمانی
- داروهایی برای کنترل علائم شما
- آزمایشهای بالینی
عمل جراحی
ممکن است برای شما امکان جراحی مجدد وجود داشته باشد تا سعی شود تا حد ممکن تومور را حذف کنند. اما جراحی به همه مبتلایان به تومور مغزی کمک نمیکند. به عنوان مثال، شاید ارزش این را نداشته باشد که دوباره شما تحت عمل جراحی مغز قرار بگیرید، اگر:
- چندین تومور مغزی وجود دارد
- تومور خیلی سریع در حال رشد است یا پس از آن احتمالاً خیلی سریع دوباره رشد میکند
انواع مختلفی از جراحی وجود دارد که میتوان برای برداشتن تومور مغزی انجام داد. کرانیوتومی متداولترین نوع جراحی برای تومورهای مغزی است.
پرتودرمانی
در پرتودرمانی از اشعه ایکس با انرژی بالا برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. شما ممکن است این گزینه درمانی را داشته باشید، اگر:
- شما قبلاً رادیوتراپی مغز انجام ندادهاید، یا مدتها قبل آن را انجام دادهاید
- تومور در قسمت دیگری از مغز است
معمولاً نوعی رادیوتراپی که رادیوتراپی با پرتوی خارجی نامیده میشود، جز گزینههای درمانی خواهد بود. پرتودرمانی با پرتوی خارجی سلولهای سرطانی را با استفاده از پرتوهای تابش شده از طریق دستگاه از بین میبرد.
همچنین ممکن است بتوانید رادیوتراپی استریو تاکتیک انجام دهید. در این روش تابشها به طور دقیق تومور را هدف قرار میدهند. این روش به احتمال زیاد برای تومورهای کوچک قابل استفاده است.
شیمیدرمانی
در شیمیدرمانی از داروهای سیتوتوکسیک برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. این داروها در بدن در جریان خون گردش میکنند. این یک روش درمانی متداول برای تومور مغزی است که دوباره بازگشته است.
درمانهای معمول شیمیدرمانی شامل موارد زیر است:
- تموزولومید
- carmustine (BCNU)
- ترکیبی از داروها به نام PCV
داروهایی برای کنترل علائم تومور مغزی بازگشته
ممکن است داروهایی برای کمک به علائم تومور مغزی داشته باشید. این شامل:
- داروهای ضد صرع برای کنترل تشنج (غش)
- استروئیدها که تورم داخل مغز را کاهش میدهند
- مسکن
این روشها اندازه تومور را کاهش نمیدهد اما میتواند به شما کمک کند تا احساس بهتری داشته باشید.
آزمایشهای بالینی
روشهای درمانی که در بالا معرفی شد، میتواند مزایای قابل توجهی را برای بیماران مبتلا به عود تومور مغزی فراهم کند، اما از آنجا که تومورهای برگشتپذیر مغزی میتوانند در برابر بسیاری از روشهای درمانی مقاوم باشند، بسیاری از بیماران تصمیم میگیرند که در آزمایشهای بالینی به عنوان بخشی از خط دوم درمان خود ثبت نام کنند. در برخی مراکز سرطان، مجموعهای از کارآزماییهای بالینی وجود دارد که میتواند به بیماران مبتلا به سرطان های مغزی برگشت پذیر، دسترسی به درمانهای جدید امیدوار کننده مانند درمانهای بیولوژیکی و درمانهای ایمنی را که هنوز در سایر موارد در دسترس نیستند، بدهد.
اگر میخواهید در یک آزمایش بالینی شرکت کنید، با پزشک خود صحبت کنید. آنها میتوانند بررسی کنند که آیا یک آزمایش مناسب برای شما وجود دارد یا خیر.
شرکت در یک کارآزمایی بالینی ممکن است منجر به کیفیت زندگی بهتر برای بیمار شود.
دیدگاه کاربران
سلام روز بخیر من در آلمان زندگی میکنم پسرم که تقریبا چهل سال دارد از شش ماه پیش تومور مغزی خوش خیم دارد ولی خوشبختانه احتیاج به عمل نداشت و با دارو کم کم کوچیک شد دکتر سمیعی در آلمان هم اون رو معاینه و مدارک پزشکی اون رو دیدند و گفتند همه چیز خوبه ولی الان مدتی که توهم زیاد و ترس داره میخواستم دلیلش را بدونم و چکار باید بکنیم ممنون میشم اگر جوابم را بدهید