ناهنجاری مادرزادی شکاف در نخاع
پشت باز در نوزادان سوالات زیادی را ایجاد می کند: آیا کودک می تواند به طور طبیعی راه برود؟ آیا محدودیت های شناختی وجود دارد؟ آیا ناهنجاری های ستون فقرات قابل درمان هستند؟ در اینجا می توانید اطلاعات بیشتری در مورد اسپینا بیفیدا یا ناهنجاری مادرزادی شکاف در نخاع، چگونگی بروز آن و گزینه های درمانی در دسترس بخوانید.

ناهنجاری مادرزادی شکاف در نخاع (اسپینا بیفیدا)
یک ناهنجاری مادرزادی بسیار نادر در ستون فقرات و نخاع است. اگر مرحله اولیه ستون فقرات، به اصطلاح لوله عصبی، در هفته سوم تا چهارم بارداری به طور کامل در جنین بسته نشود، اسپینا بیفیدا ایجاد میشود که به آن کمر باز یا شکاف مهره نیز میگویند.
اسپینا بیفیدا چقدر شایع است؟
در اروپای مرکزی، از هر ۱۰۰۰ کودک، یک کودک با اسپینا بیفیدا متولد میشود، اگرچه میزان ناهنجاری بسیار متفاوت است. دختران تا حدودی بیشتر تحت تأثیر قرار میگیرند.
علل بیماری ناهنجاری مادرزادی شکاف در نخاع چیست؟
هنوز به طور کامل مشخص نیست که چرا این نقص رخ میدهد. اسپینا بیفیدا معمولاً در خانوادهها ایجاد میشود، که نشان میدهد عوامل ژنتیکی در آن نقش دارند. از نظر علمی ثابت شده است که کمبود اسید فولیک یا مصرف برخی داروها خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد. معمولاً هم عوامل ژنتیکی و هم عوامل محیطی وجود دارند.
اشکال و علائم ناهنجاری مادرزادی شکاف در نخاع
دو شکل اسپینا بیفیدا وجود دارد: در فرم باز (اسپینا بیفیدا آپرتا) قوس مهره شکافته میشود. قسمتهایی از غشای نخاع و نخاع به صورت گونی مانند به سمت بیرون برآمده میشوند. شکل بسته (spina bifida occulta) معمولاً به طور تصادفی کشف میشود و معمولاً در ابتدا بدون علامت است. اگرچه قوس مهرهای شکافته است، اما غشاهای نخاع یا نخاع تا حد زیادی دست نخورده هستند. عواقب معمول کمر باز عبارتند از:
- فلج شل و گاهی اسپاستیک عضلات (پارزیس) با شدتهای مختلف
- کوتاه شدن و پسرفت گروههای عضلانی مرتبط با فلج
- محدودیت یا از دست دادن درد و حس لامسه
- اختلال عملکرد مثانه و روده
- افزایش خطر عفونت اندامهای آسیب دیده مانند. ب- عفونت مثانه
بیماری چگونه تشخیص داده میشود؟
با کمک تشخیصهای قبل از تولد (تشخیص پیش از تولد)، میتوان اسپینا بیفیدا را از قبل در جنین تشخیص داد. آزمایش به اصطلاح سهگانه که در آن نمونه خون زن باردار از نظر آلفا فتوپروتئین در هفته شانزدهم بارداری بررسی میشود، اولین نشانهها را ارائه میدهد. آزمایش مایع آمنیوتیک نیز اطلاعاتی را ارائه میدهد. Spina bifida opena معمولاً در سونوگرافی به راحتی قابل تشخیص است. برای تعیین میزان ناهنجاری نخاعی، تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) معمولاً پس از تولد علاوه بر سونوگرافی و معاینه اشعه ایکس انجام میشود.
ناهنجاری مادرزادی شکاف در نخاع چگونه درمان میشود؟
امروزه میتوان با جراحی ستون فقرات باز را – در برخی موارد حتی قبل از تولد – بسته و در نتیجه آسیب شدید عصبی را کاهش داد. با این حال، هنوز امکان اصلاح آسیب عصبی موجود وجود ندارد. بنابراین، بیماران مبتلا به اسپینا بیفیدا آپرتا در طول زندگی خود به درمان منظم و متناسب با فردی وابسته هستند.
فیزیوتراپی، وسایل کمکی ارتوپدی مانند آتل و کرست و عملهای اصلاحی برای توانمندسازی کودکان برایایستادن و راه رفتن استفاده میشود. در مورد فلج مثانه، ادرار از طریق یک به اصطلاح کاتتر تخلیه میشود. یک سیستم شیر شلنگی همچنین تضمین میکند که آب مغز در مورد هیدروسفالی تخلیه میشود.

آیا میتوان از ناهنجاری مادرزادی شکاف در نخاع جلوگیری کرد؟
از آنجایی که کمبود اسید فولیک در مادران باردار یکی از بزرگترین عوامل خطر برای اسپینا بیفیدا است، بسیاری از پزشکان مصرف اسید فولیک را در صورت بارداری برنامهریزی شده یا موجود توصیه میکنند. مقدار زیادی اسید فولیک نیز میتواند از طریق غذا وارد بدن شود. به عنوان مثال، غذاهایی که اسید فولیک زیادی دارند:
- چاودار و بلغور جو دوسر
- اسفناج
- کلم پیچ، کلم سفید و کلم بروکسل
- مارچوبه
- آندو و کاهو بره
- انگور
- توت فرنگی
- پرتقالها
- بادام زمینی، فندق و گردو
- حبوبات مانند لوبیا و عدس
با این حال، مهم است که بدانید اسپینا بیفیدا را نمیتوان ۱۰۰ درصد پیشگیری کرد. اگر سابقه خانوادگی نقص لوله عصبی وجود داشته باشد، حتی مقادیر بیشتری اسید فولیک توصیه میشود.
نتیجهگیری در مورد اسپینا بیفیدا و گزینههای درمانی
اسپینا بیفیدا – که به عنوان ستون فقرات باز نیز شناخته میشود – دومین ناهنجاری مادرزادی شایع پس از نقص قلبی است. اغلب به مادران باردار توصیه میشود که قبل و در طول بارداری اسید فولیک مصرف کنند، زیرا کمبود اسید فولیک یکی از بزرگترین عوامل خطر برای اسپینا بیفیدا در نظر گرفته میشود.
در جنین، ستون مهرهها و نخاع معمولاً از لوله عصبی تشکیل میشوند. با این حال، در اسپینا بیفیدا، این لوله عصبی به درستی بسته نمیشود و یک کیسه کوچک ایجاد میکند که در آن قسمتهایی از نخاع، غشای نخاع و اعصاب بیرون میزند.
بسته به وسعت این ناهنجاری، باز بودن پشت میتواند اثرات مختلفی داشته باشد: از اختلال جزئی در توانایی راه رفتن گرفته تا ناهنجاری مفاصل و پاراپلژی.
بدشکلیهای ناشی از اسپینا بیفیدا را میتوان با کمکهای ارتوپدی و فیزیوتراپی هدفمند اصلاح کرد. ارتز و کفی، ویلچر فعال و سایر وسایل کمکی راه رفتن به حمایت از عضلات و حفظ کیفیت زندگی کمک میکند. کمکهای ارتوپدی از این نوع را میتوان به صورت سفارشی در فروشگاه لوازم پزشکی ساخت.
دیدگاه کاربران