سکته مغزی خاموش : آنچه باید بدانید!

سکته مغزی با برخی از علائم و نشانه‌های هشدار دهنده بروز می‌کند، اما مواردی وجود دارد که علائم سکته به هیچ وجه ظاهر نمی‌شود. سکته مغزی بدون هیچ علامت و نشانه هشدار دهنده‌ای رخ می‌دهد – این نوع سکته مغزی که در آن فرد مبتلا به آن علائم واضحی را تجربه نمی‌کند یا متوجه نمی‌شود که آیا سکته کرده است یا خیر، به عنوان سکته خاموش شناخته می‌شود. علت یا نوع سکته مغزی هر چه باشد، اگر سکته مغزی رخ دهد، ممکن است منجر به آسیب دائمی در مغز شود. سکته‌های خاموش خطر آسیب تدریجی مغز را افزایش می‌دهد، مهم است که با علائم احتمالی آشنا باشید.

درمان سکته مغزی

تفاوت سکته مغزی با سکته مغزی خاموش

سکته مغزی زمانی اتفاق می‌افتد که جریان خون به قسمت‌های خاصی از مغز شما به طور ناگهانی متوقف یا قطع شود. این امر از رسیدن مواد مغذی و اکسیژن به این قسمت‌های مغز جلوگیری می‌کند که می‌تواند منجر به آسیب غیرقابل برگشت شود. از آنجایی که سکته مغزی معمولاً بخش‌هایی از مغز را تحت تأثیر قرار می‌دهد که با عملکرد‌های حیاتی مرتبط هستند، علائم معمولاً بسیار قابل توجه هستند.

سکته مغزی خاموش زمانی رخ می‌دهد که لخته خون یا آسیب‌های دیگر مانع از رسیدن خون به قسمت‌های خاصی از مغز شود. این نوع سکته مغزی معمولاً بخش‌هایی از مغز را که با عملکرد‌های حیاتی مرتبط نیستند، تحت تأثیر قرار می‌دهد و تشخیص علائم را بسیار سخت‌تر می‌کند. سکته‌های خاموش می‌توانند در طول زمان رخ دهند و باعث آسیب تدریجی به مغز شوند. این آسیب می‌تواند بدتر شود، به خصوص اگر از بیش از یک سکته‌ را فرد تجربه کرده باشد.

اثرات سکته مغزی خاموش

سکته‌های خاموش می‌توانند باعث آسیبی شوند که در ابتدا تشخیص آن دشوار است. همانطور که این آسیب شدیدتر می‌شود، اثرات سکته‌های خاموش آسان‌تر می‌شود. سکته‌های خاموش می‌تواند باعث اختلال شناختی، از دست دادن حافظه، مشکلات میدان بینایی و میگرن شود. این اثرات می‌تواند با تشکیل ضایعات در قسمت جلویی مغز که عملکرد اجرایی را کنترل می‌کند، ایجاد شود. سکته‌های خاموش خطر ابتلا به انواع دیگر سکته را نیز افزایش می‌دهد.

علائم هشدار دهنده سکته مغزی خاموش

تشخیص اینکه آیا در حال سکته مغزی خاموش هستید یا خیر می‌تواند دشوار باشد. این نوع سکته معمولاً علائمی ایجاد نمی‌کند که به راحتی قابل تشخیص باشد. در واقع، پزشکان معمولاً متوجه می‌شوند که بیماران تنها زمانی که MRI انجام داده‌اند، سکته‌های خاموش داشته‌اند. MRI شواهدی از آسیب به بخش‌های خاصی از مغز را نشان می‌دهد که سکته‌های خاموش معمولاً بر آن تأثیر می‌گذارند. با این حال، چند علامت هشداردهنده وجود دارد که ممکن است نشان دهد شما در حال سکته مغزی خاموش هستید. از جمله سردرد‌های شدید یا میگرن و خستگی شدید که به طور ناگهانی رخ می‌دهد.

تشخیص سکته مغزی

آیا سکته خاموش رایج است؟

خطر سکته مغزی با سن، سابقه خانوادگی و سابقه شخصی فرد افزایش می‌یابد. سایر عوامل خطر عبارتند از فشار خون بالا، سطح کلسترول بالا، چاقی، کم تحرکی، عادات غذایی و استرس. بروز سکته‌های مغزی خاموش هم در مردان و هم در زنان و به ویژه در گروه میانسالی شایع است. اکثر سکته‌های خاموش ممکن است منجر به آسیب مغزی شود – که دائمی است. با این حال، پس از درمان و توانبخشی به تحریک بخش‌های ضعیف مغز به تقویت قدرت و توانایی‌های بازیابی کمک می‌کند. در نتیجه، بیمار می‌تواند حرکت و توانایی‌های ضعیف را به حالت عادی بازیابد.

سایر عوامل خطر:

سن یک عامل خطر اصلی است زیرا با افزایش سن خطر افزایش می‌یابد. افراد مسن‌تر از ۶۵ سال در معرض خطر هستند – که تقریباً دو برابر بیشتر از گروه سنی دیگر است.

ضربان قلب نامنظم (فیبریلاسیون دهلیزی – نوع رایج ضربان قلب نامنظم یا غیرطبیعی) یکی دیگر از عوامل خطر به ویژه در افراد مسن است.

عواملی که خطر فیبریلاسیون دهلیزی را افزایش می‌دهند، عوامل خطر سکته مغزی خاموش هستند.

افزایش سطح هموسیستئین در خون.

نکاتی برای جلوگیری از سکته مغزی خاموش

یک سبک زندگی سالم شامل عادات غذایی سالم، خواب سالم و مدیریت استرس است. با مدیریت استرس خطر بیماری قلبی و سکته کاهش می‌یابد.

قدم بعدی که به فرد کمک می‌کند این است که سطح قند خون خود را تحت کنترل نگه دارید. این اقدام  به کاهش خطر بیماری قلبی و سکته و همچنین سایر اختلالات عصبی کمک می‌کند.  همچنین سطح کلسترول و فشار خون خود را تحت کنترل نگه دارید تا خطر ضربان قلب نامنظم و سکته را کاهش دهید.

وزن بدن خود را درحد تعادل نگه دارید و از مصرف غذا‌های ناسالم، چرب، کنسروی  اجتناب کنید.

حداقل دو یا سه بار در هفته ورزش کنید و استعمال دخانیات را کنار بگذارید.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنید

اگر علائم هشدار دهنده سکته مغزی خاموش را دارید، مهم است که به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید تا مشخص شود که آیا دچار عوارض جانبی مضر شده‌اید یا خیر. همچنین اگر شما یا یکی از عزیزانتان به طور کلی علائم سکته مغزی مانند افتادگی صورت، بی‌حسی در بازو، مشکل در صحبت کردن یا شروع ناگهانی تاری دید یا دوبینی را نشان داد، باید به دنبال مراقبت‌های اورژانسی باشید. علائم دیگر شامل احساس گیجی یا مشکل در تفکر واضح است.

پیشگیری از سکته مغزی

راه‌های مختلفی برای کاهش خطر سکته مغزی وجود دارد، از جمله سکته‌های خاموش. این‌ها شامل حفظ فشار خون و سطح کلسترول سالم، ترک سیگار و حفظ وزن سالم است. همچنین می‌توانید با کاهش خطر ابتلا به دیابت یا مدیریت این بیماری در صورت ابتلا به سکته، خطر ابتلا به سکته مغزی را کاهش دهید. راه‌های دیگر شامل فعالیت بدنی منظم و مصرف آسپرین با دوز پایین یا سایر دارو‌هایی است که به جلوگیری از تشکیل لخته خون کمک می‌کند.

دیدگاه کاربران

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button