شکستگی گردن
شکستگی در ناحیه گردن بسیار مهمتر از سایر شکستگیهایی است که ممکن است در بدن رخ دهد. زیرا ناحیه گردن نقطه اتصالی است که مسیرهای مهمی که ارتباط بین مغز و بدن را فراهم میکنند از آنجا عبور میکنند. به همین دلیل شکستگی در ناحیه گردن مانع از برقراری ارتباط میشود و میتواند مشکلات جدی در بدن ایجاد کند. هنگامی که شکستگی گردن درمان نشود، ممکن است به دلیل آسیبهای وارده، خطر مرگ وجود داشته باشد. شکستگیهای ناحیه گردن معمولاً در اثر ضربههایی مانند تصادفات رانندگی، سقوط از ارتفاع و جراحات گلوله ایجاد میشوند. شکستگیها یا دررفتگیهایی که در تروما ( ضربه های خارجی )به ناحیه گردن رخ میدهد، میتواند باعث نارسایی تنفسی شود و باعث فلج دستها و پاها یا بیاختیاری ادرار شود.
همچنین مطالعه کنید : مراقبت های بعد از جراحی دیسک گردن

شکستگی گردن چیست؟
شکستگی یک یا چند استخوان گردن را شکستگی گردن میگویند. بسته به اینکه کدام استخوان گردن با کدام مکانیسم شکسته شده است، شکستگیهای گردن به اشکال مختلف دیده میشود. برخی از شکستگیهای گردن به این دلیل جدی هستند که به بافت نخاع آسیب میرسانند و بیمار را فلج میکنند. فلجی که در چنین شکستگیهایی رخ میدهد، میتواند کل بدن ، یک اندام منفرد یا یک گروه عضلانی را درگیر کند.
از آنجایی که شکستگی گردن خطر آسیبهای نخاعی و فلج بسیار جدی را به همراه دارد، فرد باید در زمان وقوع حادثه بیحرکت بماند تا امدادگران به محل حادثه برسند و گردن مصدوم را با گردن بند طبی ببندند. در غیر این صورت، آسیبهای جدی نخاعی و فلج ممکن است رخ دهد.
علائم شکستگی گردن عبارتند از:
- گردن درد
- تنش یا اسپاسم در عضلات گردن
- محدودیت در حرکات گردن و سر
- ضعف و بی حسی در بازوها یا پاها
شکستگی گردن چگونه تشخیص داده میشود؟
ممکن است برای تشخیص شکستگی در بیماران مشکوک به شکستگی گردن در نتیجه معاینه، اشعه ایکس یا توموگرافی درخواست شود. تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRA) را میتوان در مواردی که مشکوک به آسیب نخاعی است و نیاز به معاینه آناتومیک دقیقتری است، استفاده کرد.

شکستگی گردن چگونه درمان میشود؟
روشهای درمان با توجه به نوع و شدت شکستگی و اینکه آیا آسیب نخاعی وجود دارد، متفاوت است. بستری شدن در بیمارستان ، در موارد شکستگی شدید و خفیف و همچنین آسیب نخاعی همزمان ضروری است. در مواردی که عضلات تنفسی تحت تأثیر قرار میگیرند، علیرغم نیاز به اتصال دستگاه تنفس، ممکن است نیاز به پیگیری مراقبتهای ویژه باشد.
شکستگیهای جدی گردن معمولاً با جراحی درمان میشوند. در طول جراحی، هدف تراز کردن مهرههای گردنی و از بین بردن فشارهای کانال نخاعی است. برای این منظور فیکساسیون ستون فقرات (فیوژن) با پیچهایی که روی مهرههای گردن قرار میگیرد، انجام میشود.
شکستگیهای خفیف گردن را میتوان با استفاده از گردنبند طبی و استراحت درمان کرد. فرد باید تا زمانی که شکستگی به طور کامل بهبود یابد از آتل گردن استفاده کند.
در درمان شکستگی گردن، توقف درد گردن مهم است. میتوانید در ابتدا مسکنهای بدون نسخه را امتحان کنید. داروهای ضد التهابی غیر استریودی (NSAIDs) اولین انتخاب هستند. اینها میتوانند هر یک از داروهای حاوی ایبوپروفن (مانند ادویل، بروفن، نوروفن) یا داروهای حاوی ناپروکسن (مانند آپراناکس، آپول، ناپروسین) باشند. این داروها مؤثرتر از داروهای حاوی استامونیفن – پاراستومال (مانند Minoset، Parol) هستند. در مواردی که درد بسیار شدید است، میتوان از مسکنهای مخدر استفاده کرد که باید توسط پزشک تجویز و تایید شوند.
پس از بهبود شکستگی گردن، حتماً باید توسط فیزیوتراپیست معاینه شوید. فیزیوتراپی با تمریناتی انجام میشود که عضلات گردن را تقویت میکند و حرکات گردن را تسهیل میکند.
چه مدت طول میکشد تا شکستگیهای گردن بهبود یابد؟
اگرچه مدت زمان بهبودی با توجه به شکل و شدت شکستگی متغیر است، امکان دارد این بهبودی تا ماه ها طول بکشد . روند بهبودی به نیز بیمار بستگی دارد. در حالی که بیماران جوانی که مشکلات سلامتی ندارند، خیلی سریع بهبود مییابند. بیماران مبتلا به مشکلات سلامتی، بیماریهای همراه، سیگاریها و بیماران مسن دوره نقاهت طولانیتری دارند.
برای تسریع روند بهبودی از یک رژیم غذایی سالم استفاده کنید. رژیم غذایی غنی از کلسیم، ویتأمین D و پروتئین باید ترجیح داده شود. از سیگار کشیدن مطلقا خودداری کنید. استعمال دخانیات بر ترمیم استخوان تأثیر منفی میگذارد.
اگر شرایط زیر پس از درمان رخ داد، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید:
- ضعف جدید در بازوها یا پاها
- از دست دادن جدید حس در بازوها یا پاها
- از دست دادن کنترل ادرار یا مدفوع
بیشتر مطالعه کنید : شکستگی مهرههای کمر
دیدگاه کاربران