شکستگی مهره های کمر : هر آنچه که باید بدانید اینجاست!
شکستگی مهرههای کمر با شکستگی دست یا پا فرق دارد. این شکستگی یا جابهجایی مهرههای کمر میتواند منجر به فشار یا آسیب به ستون فقرات یا نخاع شود. شکستگی مهرههای کمر یا استخوانهای ستون فقرات ممکن است بر اثر تروما یا ضربه شدید یا خفیف مانند سرفه کردن رخ دهد. عموماً این شکستگی بر اثر تصادفات، زمین خوردن، تیراندازی یا در هنگام ورزش اتفاق میفتد. حال این جراحات ممکن است از آسیبدیدگی خفیف رباطها و کشیدگی عضلات تا شکستگی و جابهجایی مهرهها و آسیبدیدگی نخاعی باشد. شکستگی پایدار یا شکستگی که پس از بهبودی، شکل و مکان خود را حفظ میکند، معمولاً میتواند خودبهخود بهبود پیدا کند، البته این در صورتی است که بیمار از بریس استفاده کند و فرد توانایی استراحت نداشته باشد.

علائم شکستگی مهرههای کمر
- اگر شکستگی مهره کمر به علت پوکی استخوان باشد، علامت آن شروع ناگهانی درد میباشد.
- شروع درد بلافاصله بعد از یک فعالیت نسبتاً عادی و منظم که با فشار یا تنش در کمر همراه خواهد بود.
- ضعف در دستها یا پاها
- بی حسی در دستها یا پاها
- دردی که به سمت دستها یا پاها کشیده میشود (رادیکولوپاتی)
- ایجاد مشکل برای راه رفتن یا حرکت کردن
- مشکلات ادرار و مدفوع
- فلج (در موارد نادر)
علائم شکستگیهای متعدد در ستون فقرات
- زمانی که مهرههای ستون فقرات فرو میریزد، مهرهها ارتفاع خود را از دست خواهند داد. بعد از شکستگیهای پیدرپی، فرد ممکن است ارتفاع ستون فقرات خود را از دست دهد. همین کاهش ارتفاع میتواند منجر به درد ناشی از خستگی عضلات شود که حتی ممکن است بعد از بهبود ادامه یابد.
- شکستگی عموماً در جلو مهرهها اتفاق میافتد و ارتفاع پشت مهره بدون تغییر باقی خواهد ماند، در نتیجه استخوان مهره ممکن است شکل گود به خود بگیرد و منجر به دفورمیتی در ستون فقرات شود.
- کاهش ارتفاع ستون فقرات میتواند منجر به ایجاد فشار در معده، کاهش وزن (به دلیل احساس سیری پس از خوردن مقدار کمی غذا)، یبوست و یا مشکلات دیگر شود.
- افرادی که به کیفوز شدید در ناحیه سینه مبتلا شدهاند، ممکن است خمیدگی در قفسه سینه آنها به حدی باشد که برای نگاه کردن مجبور به کشیدن گردن خود به جلو باشند که این امر میتواند منجر به گردن درد در فرد شود.
- افرادی که شکستگیهای فشاری متعدد را در مهرههای خود تجربه میکنند؛ عموماً از ناراحتی یا درد در باسن، به ویژه در بالای استخوان لگن شکایت دارند. علت این امر کوتاه شدن ستون مهرهها در قسمت انتهای قفسه سینه بیمار است که بر روی قسمت بالای استخوان لگن (ستیغ ایلیاک) اصطکاک مییابد.
علتها و عوامل شکستگی مهرههای کمر
از علت و عواملی که میتواند منجر به شکستگی مهرههای کمر شود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پوکی استخوان
اگر فرد به بیماری پوکی استخوان مبتلا باشد ممکن است حتی با فعالیت بسیار جزئی مانند عطسه، سرفه، داخل یا خارج شدن از وان حمام و یا صرفاً با پهلو عوض کردن در رختخواب این اتفاق رخ دهد. دردی که به علت پوکی استخوان ایجاد میشود ممکن است ۴ الی ۶ هفته زمان ببرد. حتی ممکن است این بیماری استخوانها را به حدی ضعیف کند که فرد قادر به تحمل فشار طبیعی نباشد.
فشار بیش از حد بر روی استخوان
- در صورتی که استخوان به حدی ضعیف باشد که فرد قادر به تحمل فشار طبیعی آن نباشد.
- در شرایطی که فشار وارده به حدی باشد که قادر به تحمل آن نباشد.
تروما یا آسیب شدید
تروما یا آسیب شدید ناشی از سقوط، پرش پرقدرت، یک تصادف و یا هر حادثهای میباشد که میتواند باعث ایجاد شکستگی جزئی یا شدید در مهرهها شود.
سرطان متاستاتیک
از علتهای شکستگی مهره کمر، سرطان متاستاتیک است که میتواند استخوانها را آسیبپذیر نماید و منجر به شکستگی آن شود. این فرو ریختن نشان دهنده این است که یک عامل داخلی به استخوان آسیب میرساند.

تشخیص شکستگی مهره کمر
پزشک بر روی بیمار معاینه فیزیکی انجام میدهد. این معاینه شامل سر، قفسه سینه، شکم، لگن، پاها و ستون فقرات است.
آزمایشات تشخیصی
- آزمایشات تصویربرداری: بعد از معاینات فیزیکی از سمت پزشک، ارزیابی رادیولوژیک نیز انجام میشود. بسته به میزان صدمات، آزمایش های میتواند شامل اشعه ایکس، سی تی اسکن، و MRI از بخشهای مختلف بدن، مانند قفسه سینه و ستون فقرات کمری باشد.
- تست مغز و اعصاب: پزشک متخصص وضعیت عصبی بیمار را ارزیابی میکند. این ارزیابی میتواند شامل تست توانایی حرکت کردن، احساس موقعیت و حرکت اندامها باشد. همچنین پزشک رفلکسهای بیمار را برای احتمال آسیب به نخاع و یا رشتههای اعصاب، بررسی خواهد کرد.
عوارض شکستگی مهره
- شکستگی شدید میتواند منجر به فلجی در فرد شود.
- ایجاد لخته خون در لگن و پاها که این عارضه به علت استراحت طولانی مدت در بستر و یا عدم تحرک میباشد. لختهها ممکن است جدا شوند و به ریهها و بخشهای دیگری از بدن انتقال یابند.
- آمبولی ریوی
- پنومونی
- زخمهای فشاری
درمان شکستگی مهره کمر
درمان اولیه آسیب ستون فقرات در محل آسیب آغاز میشود. در صورتی که بیمار به آسیب نخاعی مشکوک باشد باید به حالت طبیعی به پشت خوابیده و بیتحرک و با استفاده از یک گردنبند طبی به اورژانس انتقال یابد.
درمان غیر جراحی
درمان غیرجراحی شکستگی مهره کمر شامل استراحت، مصرف داروهای ضد درد، استفاده از کمپرس آب گرم و سرد، شروع فعالیت به صورت آرام و تدریجی است.
از دیگر روش های غیرجراحی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بریس کمر: بریس کمر میتواند حرکات کمر را محدود کند. بریس کمر سفت و محکم بوده و میتواند حرکت و درد مربوط به ستون فقرات را کاهش دهد. البته استفاده بیش از حد از بریس کمر نیز برای مشکلات و ناراحتیهای کمر و درمان شکستگی مهره کمر، میتواند منجر به تضعیف و از دست دادن عضلات کمر شود.
- اوزون تراپی: گاز اکسیژن و اوزون به صورت تزریقی به دیسک بیرون زده وارد خواهد شد. تزریق توسط یک سوزن انجام میشود که میتواند حجم دیسک را کاهش دهد.
- فیزیوتراپی: درمان آسیب های ناشی از تروما با صدمات عصبی عموما به بستری شدن برای توانبخشی نیاز دارد. برنامههای توان بخشی برای تحرک و قدرت و براساس ظرفیت و توانایی بیمار تنظیم خواهد شد.
- کاهش فعالیت: از انجام هر گونه فعالیت شدید یا ورزش اجتناب کنید. همچنین باید از بلند کردن اجسام سنگین و هر چیزی که ممکن است بر روی مهرههای آسیب دیده شما فشار وارد میکند خودداری نمایید. در صورتی که مسن هستید باید بیشتر استراحت کنید، زیرا استخوان افراد سن بالا نازک و ضعیف تر است و دیرتر التیام پیدا خواهد کرد.
درمان جراحی
در صورتی که درمان های غیرجراحی موثر نباشد، پزشک از روشهای جراحی زیر برای درمان استفاده میکند.
ورتبروپلاستی: این روش درمانی غیر تهاجمی به کاهش و یا حذف درد ناشی از شکستگی و تثبیت استخوان کمک میکند. در این روش، سیمان با ویسکوزیته پایین به طور مستقیم، با هدف ایجاد ثبات در شکستگی و تسکین درد کمر، به مهره تحت فشار تزریق خواهد شد.
جراحی کیفوپلاستی: این روش جراحی مشابه ورتبروپلاستی با حداقل تهاجم انجام میشود که برای کاهش و یا جلوگیری از درد ناشی از شکستگی ستون فقرات، برای ایجاد ثبات در استخوان و بازگرداندن بخشی یا همه ارتفاع کاهش یافته مهره به علت شکستگی فشاری طراحی شده است.
دیدگاه کاربران