جراحی شکستگی مهره کمر

شکستگی ستون فقرات نه تنها باعث درد و محدودیت حرکتی می‌شود، بلکه باعث ایجاد شرایط جدی مانند آسیب نخاعی و ریشه عصبی خواهد شد. بنابراین، شکستگی‌های ستون فقرات باید متفاوت از سایر آسیب‌ها مانند شکستگی بازو یا پا ارزیابی شوند و در بیشتر موارد نیاز به جراحی شکستگی مهره کمر دارند.

شکستگی ستون فقرات معمولاً در نتیجه صدمات و ضربه‌های ناشی از تصادفات رانندگی، سقوط از ارتفاع و تصادفات ورزشی است. برنامه درمانی که باید اعمال شود با توجه به محل و شدت شکستگی متفاوت است.

در اکثر مواقع، درمان‌های غیرجراحی مانند استفاده از کرست برای شکستگی ستون فقرات کافی است. با این حال، برخی از شکستگی‌های ستون فقرات ممکن است نیاز به جراحی شکستگی ستون فقرات داشته باشند تا استخوان‌ها را مجدداً تنظیم کند و فشار نخاع را کاهش دهد. اگر این شکستگی‌ها به موقع درمان نشوند، باعث آسیب دائمی نخاع، آسیب عصبی و فلج می‌شوند.

امروزه روش جراحی رباتیک ستون فقرات توسعه یافته است که جراحی ستون فقرات را قادر می‌سازد با بالاترین دقت و ایمنی انجام شود. این روش تکنولوژیکی پیشرفته که در کاربرد‌های نوین ارتوپدی انقلابی است، برای اولین بار در ترکیه پس از مراکز معدود دنیا در مرکز سلامت مفصل عضلانی استخوان توران و توران در بورسا شروع به کار کرد. برای کسب اطلاعات در مورد جراحی ستون فقرات رباتیک می‌توانید با ما تماس بگیرید یا از طریق فرم تماس پیام خود را ارسال کنید.

جراحی شکستگی ستون فقرات

شکستگی مهره کمر چیست؟

تعبیر دیگری که شکستگی ستون فقرات را تعریف می‌کند و در جامعه بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد، شکستگی کمر است. شکستگی مهره‌های ناحیه کمر به نام شکستگی کمر شناخته می‌شود. آسیب‌های تروماتیک ناشی از برخورد، به ویژه تصادفات رانندگی، می‌تواند باعث شکستگی کمر شود. علاوه بر این، ضعیف شدن استخوان‌ها به دلیل پوکی استخوان (از بین رفتن استخوان) یا تشکیل تومور نیز در میان علل شکستگی کمر دیده می‌شود.

انواع شکستگی مهره کمر

طبقه‌بندی‌های مختلفی از شکستگی‌های ستون فقرات وجود دارد. اساساً شکستگی‌ها را می‌توان به صورت دررفتگی و شکستگی-دررفتگی بیان کرد.

شکستگی‌ها

شکستگی‌ها می‌تواند در نتیجه قرار گرفتن استخوان‌های ستون فقرات در معرض بار و فشار بیشتر از توان تحمل آن‌ها رخ دهد. شایع‌ترین نوع شکستگی ستون فقرات، شکستگی فشاری است که به نام شکستگی فشاری ستون فقرات شناخته می‌شود.

اغلب در اثر شرایطی مانند پوکی استخوان (از دست دادن استخوان) یا تومور‌هایی که استخوان‌ها را ضعیف می‌کنند، ایجاد می‌شود. در این نوع شکستگی قسمت قدامی مهره، شکسته و ارتفاع آن کاهش می‌یابد؛ در حالی که قسمت خلفی ثابت می‌ماند.

علاوه بر این، شکستگی می‌تواند در اثر ضربه عمودی به ستون فقرات مانند افتادن روی پا‌ها از یک مکان بسیار بلند رخ دهد. در این نوع تروما، ارتفاع هر دو ناحیه قدامی و خلفی مهره‌ها کاهش می‌یابد. این نوع شکستگی جدی که باعث صاف شدن ستون فقرات می‌شود، می‌تواند باعث فشار بر نخاع یا بافت عصبی شود.

دررفتگی‌ها

در نتیجه کشش یا پارگی بیش از حد رباط‌ها و دیسک‌هایی که استخوان‌های ستون فقرات را به هم متصل می‌کنند، استخوان‌های ستون فقرات می‌توانند از حالت طبیعی خود خارج شوند. این دررفتگی‌ها می‌تواند باعث باریک شدن کانال نخاعی و آسیب نخاع شود.

دررفتگی‌های شکسته

دررفتگی‌های شکسته به عنوان شکستگی در استخوان‌های مهره و لغزش در ستون فقرات ناشی از پارگی رباط‌ها تعریف می‌شود. این نوع آسیب تروماتیک معمولاً نیاز به درمان جراحی دارد.

شکستگی‌ها می‌تواند در نتیجه قرار گرفتن استخوان‌های مهره‌ای که ستون فقرات را تشکیل می‌دهند در معرض بار بیش از حد رخ دهد. پارگی رباط‌ها و دیسک‌هایی که استخوان‌ها را به هم متصل می‌کنند به نام دررفتگی شناخته می‌شوند.

علائم شکستگی مهره کمرچیست؟

دردی که به طور ناگهانی در کمر ایجاد می‌شود و با حرکت بدتر می‌شود، شایع‌ترین علائم شکستگی ستون فقرات است. اگر استخوان شکسته به طناب نخاعی و اعصاب فشار می‌آورد، ممکن است بی‌حسی ناحیه‌ای و همچنین درد وجود داشته باشد.

اگر ریشه‌های عصبی یا نخاع به دلیل فشار استخوان شکسته به شدت آسیب ببیند، ممکن است احساس، رفلکس‌ها، قدرت عضلانی و حرکات تحت تأثیر قرار گیرد. آسیب عصبی همچنین می‌تواند باعث مشکلاتی مانند از دست دادن کنترل مثانه و روده شود.

علائم شکستگی ستون فقرات معمولاً عبارتند از:

  • درد کمر یا گردن که با حرکت تشدید می‌شود.
  • سوزن سوزن شدن، بی‌حسی یا ضعف در اندام‌ها
  • اسپاسم عضلانی
  • مشکلات روده و مثانه
  • از دست دادن حرکت در بازو‌ها و پا‌ها
  • از دست دادن هوشیاری یا غش کردن در شکستگی‌های شدید

به ویژه در موارد شدید بیهوشی و از دست دادن حرکت، مراجعه فوری به پزشک بسیار مهم است. در اینجا باید فرد بدون جابجایی به درستی حمایت شود و منتظر تیم اورژانس بود. نباید فراموش کرد که یک حرکت ناخودآگاه ممکن است باعث آسیب دیدن نخاع و فلج شود.

پروتز ستون فقرات

شکستگی در ستون فقرات چگونه تشخیص داده می‌شود؟

شکستگی ستون فقرات پس از معاینه فیزیکی و ارزیابی یافته‌های رادیولوژیکی تشخیص داده می‌شود. در حین معاینه فیزیکی، پزشک با انجام معاینه دقیق از جمله سر، شکم، لگن، اندام‌ها و ستون فقرات به شکایات فرد گوش می‌دهد. بررسی می‌شود که آیا تصادفی رخ داده است که باعث شکستگی شود یا وجود شرایطی مانند پوکی استخوان که باعث ضعیف شدن استخوان‌ها می‌شود، منجر به شکستگی شده است. با معاینات رادیولوژیکی مانند اشعه ایکس، توموگرافی کامپیوتری (CT) و تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MR)، شرایطی مانند شکستگی در ستون فقرات، تغییر در ساختار و تراز استخوان یا آسیب بافت نرم قابل تشخیص است.

جراحی شکستگی مهره کمر

جراحی شکستگی ستون فقرات در شکستگی‌هایی که بیش از یک استخوان مهره شکسته است یا آسیب عصبی قابل توجهی به دلیل فشرده‌سازی نخاع وجود دارد، مورد نیاز است. شکستگی‌هایی که در دوره اولیه درمان نمی‌شوند، می‌توانند منجر به شرایط جدی مانند فلج شوند. علاوه بر این، مواردی که ستون فقرات به دلیل شکستگی ارتفاع کاهش می‌یابد، ستون فقرات ناپایدار می‌شود و عملکرد باربری خود را از دست می‌دهد که در این حالت، معمولا فرد نیاز به جراحی دارد.

روش‌های جراحی ستون فقرات متفاوت است و نوع جراحی با توجه به نوع شکستگی تعیین می‌شود. در بیشتر موارد، قطعات استخوان شکسته باید برداشته شوند؛ زیرا می‌توانند به نخاع و ریشه‌های عصبی آسیب برسانند. روش‌های معمول جراحی استاندارد مورد استفاده برای جراحی شکستگی مهره کمر، عبارتند از:

فیوژن ستون فقرات

 این یک روش جراحی برای درمان شکستگی‌های ناپایدار ستون فقرات است. در همجوشی ستون فقرات، دو یا چند مهره به یکدیگر متصل می‌شوند تا یک استخوان واحد را تشکیل دهند.

مهره‌ها با استفاده از ابزار‌های مختلفی مانند ایمپلنت‌های جراحی، پیچ‌ها، قفس‌ها و پیوند‌های استخوانی به طور دائم به هم متصل می‌شوند. بنابراین، هدف آن ثابت نگه داشتن ستون فقرات و کاهش شکایاتی مانند درد است. ممکن است ماه‌ها طول بکشد تا به یک همجوشی جامد برسیم.

ورتبروپلاستی یا کیفوپلاستی

ورتبروپلاستی یا کیفوپلاستی، روش‌های جراحی هستند که در شکستگی‌های فشاری ناشی از پوکی استخوان (از دست دادن استخوان) یا تومور‌های ستون فقرات انجام می‌شوند. سوزنی به نام تروکار در استخوان شکسته در ستون فقرات وارد می‌شود. بالونی به این ناحیه فرستاده می‌شود و باد می‌شود تا ناحیه فرو ریخته مهره را گسترش دهد و مهره‌ها را به ارتفاع طبیعی خود بازگرداند.

سپس سیمان استخوانی به بدنه شکسته مهره تزریق می‌شود. اگر فقط از سیمان استخوان استفاده شود به این عمل ورتبروپلاستی و در صورت استفاده از بالون به آن کیفوپلاستی می‌گویند. هنگامی که این روش در اوایل دوره شکستگی‌های ستون فقرات ناشی از پوکی استخوان اعمال می‌شود، هم درد به سرعت کنترل می‌شود و هم از ایجاد قوز جلوگیری می‌شود.

دوره نقاهت پس از جراحی شکستگی مهره کمر

روند بهبودی شکستگی‌های ستون فقرات پس از جراحی با توجه به نوع عمل جراحی و شرایط بیمار متفاوت است. به لطف فناوری‌های پیشرفته و کاربرد‌های مدرن ارتوپدی که امروزه در جراحی‌های ستون فقرات استفاده می‌شود، روند بهبودی می‌تواند سریع‌تر و بدون درد باشد.

فیزیوتراپی و توانبخشی یکی از مهم‌ترین مراحل بعد از جراحی شکستگی ستون فقرات است. فیزیوتراپی مهمترین شرط برای کاهش درد، بازیابی تحرک و بازگشت هر چه سریع‌تر به زندگی عادی است. علاوه بر این، ممکن است لازم باشد از کرست‌هایی استفاده شود که تا حدی حرکات ستون فقرات را در طول روند بهبودی شکستگی‌های ستون فقرات پس از جراحی محدود می‌کند. اگر شکستگی ستون فقرات باعث آسیب نخاعی شده باشد و بیمار دچار فلج شده باشد، پس از عمل به یک برنامه فیزیوتراپی و توانبخشی طولانی مدت نیاز است.

بعد از جراحی ستون فقرات به تدریج سطح حرکت و فعالیت بیماران افزایش می‌یابد. ۶-۱۲ هفته تا ۶ ماه طول می‌کشد تا استخوان‌ها خوب شوند. در این فرآیند توجه بیمار به نکاتی که باید انجام شود و از آن‌ها پرهیز شود، بسیار مهم است.

به علاوه اگر علت شکستگی ستون فقرات پوکی استخوان باشد، احتمال شکستگی مجدد زیاد است. بنابراین، درمان‌های اضافی و مراقبت در طول دوره بهبودی توصیه می‌شود.

خطرات جراحی شکستگی مهره کمر چیست؟

هدف از جراحی شکستگی ستون فقرات، بازگرداندن استخوان‌ها به حالت طبیعی و کاهش فشار روی اعصاب و نخاع است. برای این کار از ابزار‌های جراحی مانند پیچ ​​جراحی، میله و قفس در حین جراحی استفاده می‌شود. با این حال، از آنجایی که این ناحیه بسیار حساس نزدیک به نخاع و رگ‌های خونی اصلی است، جراحی‌های ستون فقرات یک روش جراحی پیچیده و بسیار حساس هستند. برخی از خطرات جراحی شکستگی ستون فقرات، عبارتند از:

  • عوارض بیهوشی
  • عفونت
  • ترومبوز ورید عمقی (DVT)
  • خطرات مرتبط با ریه‌ها
  • آسیب عروقی ((آسیب شریان ورید). آسیب به شریان اصلی بدن، مانند آئورت، تهدید‌کننده زندگی است.)
  • ضعف یا فلج جزئی به دلیل آسیب عصبی و نخاعی

به خصوص در روش‌های جراحی مربوط به ستون فقرات، خطر آسیب عصبی و نخاعی می‌تواند منجر به عوارض جدی مانند ایجاد فلج در بیماران شود. همچنین ستون فقرات کاملاً نزدیک به عروق خونی اصلی مانند آئورت قرار دارد. آسیب به این عروق حیاتی در حین جراحی می‌تواند منجر به مرگ شود. قبل از عمل باید اطلاعات لازم در مورد خطرات جراحی ستون فقرات به بیمار داده و توضیح داده شود.

به لطف استفاده از تکنیک‌های جراحی مناسب و فناوری‌های نوین، امروزه امکان پیشگیری از این خطرات وجود دارد. یکی از جدیدترین و قابل اعتمادترین فناوری‌ها در جراحی‌های ستون فقرات، جراحی رباتیک ستون فقرات است که امروزه تنها در چند مرکز در دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

جراحی شکستگی مهره کمر

جراحی شکستگی مهره کمر با جراحی رباتیک ستون فقرات

جراحی ستون فقرات رباتیک یکی از کاربرد‌های مدرن ارتوپدی است که دقت و اطمینان بالایی را در جراحی‌های ستون فقرات ارائه می‌دهد. در حین جراحی شکستگی ستون فقرات، اغلب به پیچ‌های جراحی برای تعمیر ستون فقرات نیاز است. اما برای جلوگیری از خطراتی مانند آسیب عصبی، فلج، آسیب به رگ‌های اصلی بدن و برای موفقیت‌آمیز بودن جراحی، باید پیچ ​​را با اندازه و زاویه مناسب در ستون فقرات قرار داد. در غیر این صورت، ساختار‌هایی مانند طناب نخاعی و رگ‌های خونی نزدیک ستون فقرات ممکن است آسیب ببینند و شرایطی ایجاد شود که منجر به فلج و حتی مرگ شود.

علاوه بر این، قرار ندادن پیچ‌ها در موقعیت مناسب به مرور زمان باعث بار بیشتری بر روی پیچ می‌شود و ممکن است به دلیل خستگی مواد آسیبی به پیچ‌ها وارد شود.

در چنین موردی ممکن است باعث یک جراحی اصلاحی دوم به نام جراحی تجدید نظر شود. جراحی شکستگی ستون فقرات رباتیک یک فناوری پیشرفته است که برای جلوگیری از این خطرات توسعه یافته است.

مزایای جراحی شکستگی مهره کمر با جراحی رباتیک ستون فقرات

با استفاده از سیستم جراحی رباتیک، جراحان می‌توانند قبل از عمل، یک طرح سه بعدی و دقیق تهیه کنند. زاویه و اندازه ایمپلنت‌هایی که قرار است روی ستون فقرات قرار گیرند با اندازه‌گیری‌های فنی دقیق قبل از جراحی برنامه‌ریزی و آماده می‌شود.

با تصویربرداری بلادرنگ در حین جراحی، زاویه قرارگیری، موقعیت و حرکت پیچ در ستون فقرات بر روی صفحه نمایش کنترل می‌شود. سیستم رباتیک ستون فقرات که امکان انجام عمل جراحی را با دقت بالا مطابق با برنامه می‌دهد، بر ایمنی بیمار تأکید دارد. به این ترتیب، روش‌های جراحی حساس و دقیق با یک برنامه‌ریزی قابل پیش‌بینی، متناسب با ساختار ستون فقرات هر بیمار انجام می‌شود.

جراحی‌های شکستگی ستون فقرات را می‌توان با جراحی رباتیک انجام داد. جراحی شکستگی ستون فقرات رباتیک با دقت و اطمینان بالا به مناسب‌ترین روش برای آناتومی بیمار انجام می‌شود.

روش‌هایی مانند فیوژن ستون فقرات و ورتبروپلاستی اعمال شده در جراحی شکستگی ستون فقرات را می‌توان با اطمینان بالایی در جراحی شکستگی ستون فقرات رباتیک انجام داد. برخی از مزایای جراحی شکستگی ستون فقرات با سیستم جراحی رباتیک، عبارتند از:

  • میزان دقت بالای ۹۹. ۵ درصد در قرار دادن پیچ در ستون فقرات
  • ایمنی بالاتر بیمار با خطر کمتر عوارض
  • برنامه‌ریزی مطابق با آناتومی منحصر به فرد بیمار
  • بستری کوتاه‌تر در بیمارستان
  • بهبودی سریع‌تر و بدون درد
  • آسیب بافتی کمتر

دیدگاه کاربران

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button