شایع ترین علائم دیسک کمر که باید به آن ها توجه کنید

دیسک کمر یکی از رایج‌ترین اختلالات مربوط به کمر است که سالانه بسیاری از افراد را در سراسر دنیا درگیر می‌کند. دیسک کمر سن و سال خاصی ندارد و ممکن است در اثر حوادثی چون زمین خوردن، تصادف، سقوط از بلندی، صدمه دیدن حین ورزش و … رخ دهد. در این حالت دیسک‌های بین مهره‌ای فرد دچار پارگی شده و از جای خود خارج می‌گردد و باعث ایجاد درد در ناحیه آسیب‌دیده می‌شود. دیسک کمر در بسیاری از موارد با استراحت، ورزش‌های سبک، فیزیو‌تراپی و … به راحتی درمان می‌گردد و مشکلی را برای فرد ایجاد نمی‌کند، اما این در صورتی است که در مراحل اولیه تشخیص داده شود.
شاید این سوال برایتان پیش آید که چطور دیسک کمر را بشناسیم و فرق آن را با دیگر بیماری‌ها و اختلالات مربوط به کمر بدانیم. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این مورد، ادامه مطلب را دنبال نمایید. در این مقاله به معرفی شایع‌ترین علائم دیسک کمر می‌پردازیم و در مورد هریک از آن‌ها توضیحاتی را عنوان می‌کنیم. با ما همراه باشید.

همچنین پیشنهاد می شود مطالعه کنید : دهیدراته شدن دیسک کمر و روش‌های درمان

 

شایع‌ترین علائم دیسک کمر

 

علائم دیسک کمر

ستون فقرات انسان شامل تعدادی مهره است که هریک از آن‌ها به وسیله صفحاتی با نام دیسک از یکدیگر جدا می‌شوند. این صفحات از دو لایه تشکیل شده‌اند. لایه خارجی دیسک پوسته‌ای سخت است که بخش نرم و ژله‌ای مانند داخلی را در برمی‌گیرد. در صورتی که پوسته سخت در اثر فرسایش یا آسیب دچار پارگی شود، مایع داخلی از آن خارج شده و پارگی دیسک اتفاق می‌افتد.

پارگی یا بیرون‌زدگی دیسک کمر به یک‌باره رخ نمی‌دهد، بلکه از چندین مرحله عبور می‌کند تا دچار بیرون‌زدگی شود. مرحله اول زمانی است که فشار زیادی بر روی دیسک وارد می‌شود و باعث فرسودگی و آسیب آن می‏گردد. این مرحله هیچ علامتی ندارد و فرد را متوجه   آسیب واردشده نمی‌کند. از این رو، شخص به فعالیت‌های سنگین خود ادامه داده و فشار بیشتری را به دیسک وارد می‌آورد. ادامه فعالیت‌های سنگین در نهایت باعث بیرون‌زدگی محتوای داخلی دیسک شده و آن را در معرض خطر قرار می‌دهد.

 

پیشنهاد می شود مطالعه کنید : آیا با ورزش دیسک کمر خوب می شود ؟ 

 

بیرون‌زدگی دیسک نیز در بسیاری از موارد علائم قابل توجهی ندارد و درد شدیدی را ایجاد نمی‌کند. در نتیجه فرد هم‌چنان به فعالیت‌های خود ادامه داده و فشار زیادی را به دیسک وارد می‌نماید. در این مرحله دیسک توانایی تحمل این فشارها را نداشته و از جای خود خارج می‌گردد. خارج شدن دیسک از جای خود باعث بروز علائمی می‌شود که مهم‌ترین آن‌ها درد در ناحیه آسیب‌دیده است. در صورتی که فرد نسبت به علائم بی‌توجه باشد و بیماری خود را پیگیری نکند، دیسک کمر شدت پیدا کرده و مشکلات بیشتری را برای فرد ایجاد می‌کند.

رایج‌ترین علائم دیسک کمر

زمانی که دیسک دچار بیرون‌زدگی شده و از جای خود خارج شود، علائمی را بروز می‌دهد که فرد را متوجه این اتفاق می‌کند. علائم بیرون‌زدگی دیسک عبارتند از:

کمردرد

 کمردرد مهم‌ترین نشانه بروز دیسک کمر است. افرادی که دچار بیرون‌زدگی دیسک می‌شوند دردی را در ناحیه آسیب‌دیده احساس می‌کنند. در صورتی که دیسک یکی از مهره‌های کمری آسیب‌ دیده باشد، درد از ناحیه کمر شروع شده و به صورت یک خط راست تا پشت ران پا کشیده می‌شود. این درد در هنگام نشستن و راه رفتن، سرفه، عطسه و حرکات ناگهانی بدن، شدیدتر شده و زمانی که فرد خم می‌شود و وسیله‌ای را از زمین بلند می‌کند، به بالاترین میزان خود می‌رسد. درد ناشی از دیسک کمر در ناحیه کمر، باسن، پاها و حتی سر انگشتان احساس می‌شود.

سوزن سوزن شدن و گزگز

اگر بیرون‌زدگی بسیار شدید باشد و بر ریشه‌های عصبی و نخاع فشار وارد کند، فرد در ناحیه کمر احساس سوزن سوزن شدن و گزگز خواهد داشت.

ناتوانی در انجام کارهای روزانه

 زمانی که دیسک به طور کامل تخریب شود، مهره‌ها به راحتی نمی‌توانند بر روی یکدیگر حرکت کنند. از این رو، فرد بیمار در هنگام خم شدن یا چرخش کمر دچار درد شدید بوده و در انجام فعالیت‌های روزانه خود ناتوان می‌گردد.

ضعف عضلانی

 دیسک کمر در شدیدترین حالت خود باعث فشار بر روی نخاع شده  و ضعف عضلانی در ناحیه کمر و پاها را برای بیمار به دنبال دارد.

از دست دادن کنترل روده یا مثانه: دیسک کمر در مراحل بسیار پیشرفته باعث بی‌حسی و از دست رفتن کنترل روده یا مثانه شده و بی‌اختیاری ادرار و مدفوع را به دنبال دارد. این بی‌حسی در برخی مواقع باعث فلج شدن کامل کمر به پایین می‌شود. دقت داشته باشید که اگر مشکل ادرار دارید یا دچار بی‌حسی در اطراف مقعد شده‌اید، باید سریعا به پزشک مراجعه نمایید. این یک موقعیت اورژانسی که باید در کمترین زمان ممکن مورد پیگیری قرار گیرد.

همچنین مطالعه کنید : علائم دیسک کمر خطرناک 

درمان علائم دیسک کمر

 

درد ناشی از دیسک کمر

همان‌طور که در بالا گفتیم، کمردرد یکی از مهم‌ترین علائم دیسک کمر است که در اغلب افراد مبتلا دیده می‌شود. اما هر کمردردی نشانه دیسک نیست! ضمن این‌که فرد مبتلا به دیسک کمر ممکن است در مراحل اولیه هیچ دردی را احساس نکند. همین مسئله موجب چالش‌هایی در تشخیص و درمان دیسک کمر می‌شود که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

میزان درد

شاید فکر کنید شدت کمردرد به میزان آسیب  واردشده به دیسک بستگی دارد. به این معنی که هرچه شدت آسیب بیشتر باشد، درد شدیدتر است، اما این‌طور نیست! در برخی موارد دیده شده است که فرد دچار بیرون‌زدگی دیسک شدید می‌باشد، اما هیچ دردی را در ناحیه کمر خود احساس نمی‌کند، اما همین فرد در مقابل مشکلات ساده‌تر، مانند اسپاسم عضلانی، دچار درد شدید می‌گردد. بنابراین نمی‌توان برای تشخیص دیسک کمر تنها به درد اکتفا کرد.

دیسک بدون درد

 برخی از افراد که دچار دیسک کمر شده‌اند، هیچ علائم و نشانه‌ای نداشتند. در واقع این افراد به دلایل دیگری به پزشک مراجعه کرده و پس از رادیوگرافی متوجه بیرون‌زدگی دیسک شده‌اند. این موارد خصوصا در افرادی که بدون هیچ حادثه‌ای دچار بیرون‌زدگی دیسک شده‌اند، بیشتر دیده می‌شود.

تشخیص دیسک کمر

 با توجه به ساختار پیچیده ستون فقرات و قرار گرفتن اجزای مختلفی چون ماهیچه‌ها، رباط‌ها و دیسک‌ها در کنار هم، تشخیص پارگی دیسک کمی سخت بوده و معمولا نشانه‌های آن با دیگر اختلالات ستون فقرات اشتباه گرفته می‌شود.  به طور مثال دیسک کمر همان علائمی را از خود بروز می‌دهد که گرفتکی عضلات و کوفتگی از خود نشان می‌دهند.

با توجه به این موارد به نظر می‌رسد تشخیص دیسک کمر کمی مشکل است و باید مورد بررسی و دقت بیشتری قرار گیرد. از این رو، پیشنهاد می‌شود اگر دچار درد در ناحیه کمر هستید، به پزشک خوب و حاذق مراجعه کنید تا در مراحل اولیه بیماری متوجه آن شده و از پیشرفت آن جلوگیری نمایید.

سخن آخر

بیرون‌زدگی دیسک یکی از شایع‌ترین اختلالات مربوط به ستون فقرات است که به دلایل مختلفی چون کهن‌سالی، اضافه وزن، بلند کردن نادرست اجسام، صدمه به ستون فقرات و … ایجاد می‌شود. دیسک کمر به یک‌باره شدت نمی‌یابد، بلکه مرحله به مرحله میزان پارگی آن افزایش یافته و منجر به بیرون‌زدگی می‌شود. این بیرون‌زدگی تا جایی که به نخاع یا ریشه اعصاب فشاری وارد نکند، مشکلی را برای انسان ایجاد نمی‌کند. در غیر این صورت خطرات بسیاری داشته و حتی ممکن است باعث ناتوانی و فلج شدن انسان شود. بنابراین توصیه می‌شود در صورت مشاهده هرکدام از علائم عنوان شده، سریعا به پزشک مراجعه کرده و در صورت تشخیص دیسک کمر، اقدام به درمان آن در مراحل اولیه نمایید.

دیدگاه کاربران

  • ابوالفضل
    ۱۷ مهر ۱۴۰۰

    باسلام
    مرد ۵۷ساله از تهران
    یک سال پیش دیسک کمرم بشدت دچار بیرون زدگی شد ،
    حدود چهار ماه توان راه رفتن رو نداشتم،و تمام دکترها فقط میگفتن باید عمل کنی،
    ولی من از عمل می ترسیدم
    خلاصه با فیزیو تراپی ،تراکشن
    و لیزر خیلی بهتر شدم،،الان به راحتی راه میرم و بدمینتون و والیبال بازی میکنم
    فقط شبها کمی پاهام سوزش داره،،،
    چیکار کنم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button