جراحی میکروسکوپیک دیسک کمر : مزایا و مراقبت های پس از عمل
جراحی میکروسکوپیک دیسک کمر یکی از روش های درمان برای افرادی است که دچار بیرون زدگی دیسک کمر هستند این روش می تواند به آنها کمک کند تا سلامتی خود را بازیابند و به زندگی عادی خود بازگردند.
ماده ای ژله ای در داخل دیسک هایی که میان مهره های ستون فقرات قرار دارند وجود دارد. وظیفه این ماده به حرکت درآوردن راحت تر مهره ها است. در صورتی که آسیب جدی به این دیسک وارد شود سبب بیرون زدگی خود دیسک و یا ماده ژله ای درون آن می شود که به آن اصطلاحا بیرون زدگی دیسک و یا فتق دیسک می گویند.

دیسک کمر
بیرون زدگی دیسک کمر یکی از مشکلاتی است که در اغلب افراد جامعه وجود دارد . این عارضه به دلیل قرار دادن ستون فقرات در وضعیت نامناسب،وارد شدن صدمات و آسیب به ستون فقرات ،ضربه های شدید،نشستن های طولانی مدت و ناصحیح و بلند کردن اشیاء سنگین اتفاق می افتد و بسیار فرد مبتلا را می رنجاند زیرا درد شدیدی را به او تحمیل می کند .
روش های درمانی متفاوتی از قبیل، فیزیوتراپی،تزریق های استروئیدی،داروهای مسکن برای درمان دیسک کمر وجود دارد اما یکی از روش ها درمان از طریق جراحی است .
جراحی دیسک کمر
جراحی دیسک کمر روش های متفاوتی دارد که با توجه به نوع و میزان بیرون زدگی دیسک یکی از این روش ها توسط پزشک معالج یا جراح انتخاب می شود. برخی از این روش های درمانی تهاجمی و جراحی و برخی دیگر غیر جراحی و غیر تهاجمی هستند . یکی از این روش های جراحی ، جراحی میکروسکوپیک دیسک کمر می باشد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت .
انواع روش های جراحی دیسک کمر
- تزریق اوزون داخلی
- تزریق دیسکوژل داخلی
- جراحی میکروسکوپیک دیسک کمر
- جراحی آندوسکوپیک دیسک کمر
جراحی میکروسکوپیک چگونه انجام می شود؟
کسانی که به دلایل مختلفی از قبیل :بلند کردن اشیاء سنگین، فعالیت های بدن نامناسب و یا وارد شدن آسیب به ستون فقرات دچار بیرون زدگی دیسک کمر شده اند می تواند از شیوه درمانی جراحی میکروسکوپیک دیسک کمر استفاده کنند تا بهبود و سلامتی خود را بازیابند و بتوانند به فعالیت های روزانه خود که به دلیل درد ناشی از بیرون از دیسک کمر از آن ها دور مانده بودند برگردند. این جراحی یک شیوه درمانی از نوع تهاجمی است.
طی این روش جراحی،جراح یک برش کوچکی در محل مورد نیاز ایجاد می کند و معمولا طول این برش حدود ۱ تا ۲ سانتی متر است. جراح پس از آنکه محل جراح را آماده سازی کرد با استفاده از ابزار ها و تجهیزات لازم دیسک بیرون زده را خارج می کند و فشار را از روی عصب های ستون فقرات که تحت فشار شدید توسط دیسک بیرون زده بوده اند و سبب احساس درد در بیمار شده است را خارج می کند. این عمل به این دلیل به جراحی میکروسکوپیک نام گذاری شده است که به کمک میکروسکوپ انجام می شود زیرا نیازمند دقت بالایی است و فقط بخشی که فشار وارد کرده است برداشته می شود.در این جراحی دیسک مصنوعی جایگزین دیسک اصلی می شود تا استحکام لازم در ستون فقرات ایجاد شود.

مزایای جراحی میکروسکوپیک دیسک کمر
علاوه بر آن که این جراحی عوارض کمتری نسبت به جراحی های دیگر دارد مزیت های دیگری نیز دارد که این مزیت ها شامل:
- کمترین آسیب به عناصر استخوانی وارد می شود
- فرد جراحی شده می تواند پس از گذشت ۱۰ الی ۲۰ روز به زندگی عادی خود بازگردد
- زخم جراحی بسیار کوچک بوده و در مدت زمان کمی التیام می یابد
- در این جراحی دقت بسیار بالا است و ریشه های عصبی به احتمال زیاد آسیبی نمی بینند
جراحی دیسک کمر در چه مواقعی ضروری است ؟
در صورتی که ریشه های عصبی به دلیل بیرون زدگی دیسک آسیب دیده باشند جراحی دیسک کمر ضروری است. مواردی که جراحی دیسک کمر را ضروری می کنند شامل :
- زمانی که بیمار کنترل ادرار و مدفوع از دست داده باشد.
- در صورتی که علائمی نظیر: بی حسی دست و پا، احساس ضعف در عضلات بیمار وجود داشته باشد.
- در صورتی که فرد در انجام فعالیت های روزانه خود با مشکل مواجه شود.
مراقبت های بعد از جراحی دیسک کمر
- فرد جراحی شده باید تا ۵ ساعت در تخت مانده و استراحت کند و برای جلوگیری از بروز زخم بستر تلاش به راه رفتن نماید.
- فرد جراحی شده تحت هیچ شرایطی بدون مجوز پزشک نباید رانندگی کند.
- بهتر است فرد جراحی شده روزانه یک ربع الی بیست دقیقه پیاده روی کند.
- فرد جراحی شده می تواند برای مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه روی صندلی جهت میل کردن غذا بنشیند.
- بیمار نباد تا ۶ هفته پس از جراحی اجسام سنگین بلند کند و ستون فقرات خود را تحت فشار قرار دهد.
- بیمار می تواند پس از اینکه تا حدودی بهبود یافت تمرینات ورزشی را زیر نظر پزشک انجام دهد.
دیدگاه کاربران