دیسک کمر در بارداری و راه های درمان آن

کمردرد ناشی از بارداری (LBP) شایع ترین مشکلی است که می‌تواند در دوران بارداری رخ دهد. در بین عوامل مختلف کمردرد مرتبط با بارداری، کمردرد قبلی و کمردرد در دوران قاعدگی به نظر می‌رسد عوامل خطر مهمی‌برای کمردرد مرتبط با بارداری باشند. مشاوره با بیمار و بستن کمربند غیرالاستیک لگن برای کنترل درد کمر موثر است. درد کمر را می‌توان با ورزش‌هایی مانند ژیمناستیک در آب در سه ماهه دوم و سوم درمان کرد. فتق دیسک کمر شایع ترین اختلال ستون فقرات در دوران بارداری است و گاها می‌تواند باعث نقص عصبی دائمی‌در زنان باردار شود. اکثر موارد را می‌توان با مدیریت محافظه کار درمان کرد، اما عمل جراحی را می‌توان با خیال راحت برای حفظ حاملگی سالم انجام داد.

  • داشتن سابقه ضعف سلامت ستون فقرات یا فتق دیسک در دوران بارداری می‌تواند این زمان خاص را به خصوص برای مادران تازه کار و یا قدیمی‌دردناک یا نگران کننده کند.
  • خوشبختانه بیشتر مسائل مربوط به دیسک تهدیدی برای سلامتی نوزاد محسوب نمی‌شود و می‌توان آنها را با تغییر در شیوه زندگی یا روش‌های جزئی کاهش داد.
  • اگرچه نادر است، اما بارداری می‌تواند باعث شکستگی و علائم فشاری پوکی استخوان در تومورهای نخاعی، به ویژه در همانژیوم‌های مهره ای شود.

در این مقاله ما توضیح می‌دهیم که بیماران برای مدیریت درد فتق دیسک خود در دوران بارداری چه کاری می‌توانند انجام دهند.

دیسک کمر در بارداری

دیسک کمر در بارداری

فتق دیسک کمر دردناک است. دیسک کمر در دوران بارداری می‌تواند حتی دردناک تر باشد. جالب است بدانید که این وضعیت می‌تواند در زنان باردار به دلیل افزایش وزن مورد انتظار و افزایش فشار بر ستون فقرات شایع باشد. در برخی موارد، زنان علائم فتق دیسک را تجربه نمی‌کنند و نمی‌دانند که  این شرایط در حاملگی وجود دارد. از طرف دیگر، فتق دیسک ممکن است باعث درد شدید در زنان باردار شود که ممکن است با رشد نوزاد بدتر شود.

آیا بارداری می‌تواند باعث فتق دیسک کمر شود؟

اول از همه، بارداری به ندرت علت مستقیم فتق دیسک است. مگر اینکه بیمار از بیماری شدید پوکی استخوان رنج ببرد یا اخیراً دچار آسیب دیدگی در ناحیه کمر شده باشد، بعید است که فتق دیسک ناشی از بارداری در یک زن ایجاد شود. همانطور که قبلاً اشاره کردیم، سایر عوامل ممکن است باعث ایجاد فتق دیسک در دوران بارداری شوند، مانند بیماری زمینه ای، آسیب قبلی یا آسیب اخیر. با این وجود، برای زنان بیشتر شایع است که دچار کمردردهای کلی شوند که ناشی از تغییراتی است که در بدن و اطراف ستون فقرات ایجاد می‌شود.

برای پیش بینی همه چیز، فتق دیسک در واقع بیشتر در مردان بین سنین ۳۰ تا ۵۰ سال رایج است. با این حال، این بدان معنا نیست که زنان از این شرایط مستثنی هستند. زنان نیز می‌توانند دچار فتق دیسک شوند و این وضعیت در سنین جوانی نیز توسعه یابد. در حقیقت، ۹۰ درصد افراد بین ۲۵ تا ۵۵ سال به طور معمول فتق دیسک خود را در قسمت تحتانی ستون فقرات کمری تجربه می‌کنند. دیسک‌های فتق شده که بالاتر از سطح L4/5 و L5/S1 ایجاد می‌شوند در افراد بالای ۵۵ سال شایع تر است.

چگونه از کمر خود در دوران بارداری محافظت کنیم

شما می‌توانید با اجتناب یا تغییر شیوه انجام برخی کارها از کمر خود در دوران بارداری محافظت کنید. این امر در دوران بارداری اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

  • از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید. اگر مجبورید چیزی سنگین بلند کنید، زانوها را خم کنید، پشت خود را صاف نگه دارید و کف لگن و ماهیچه‌های شکم خود را سفت کنید. مطمئن شوید جسمی‌که بلند می‌کنید نزدیک بدن شما باشد. به کودکان نوپا اجازه دهید از لای پای شما به داخل ماشین یا حمام بروند و به جای بلند کردن آنها در کنار آنها بنشینید.
  • همیشه وضعیت خوبی داشته باشید. سعی کنید لگن خود را متقارن نگه دارید. وزن خود را به طور مساوی روی هر دو پا تقسیم کنید، پشت  خود را صاف و لگن خود را در زیر قرار دهید. از ایستادن طولانی مدت خودداری کنید. صاف بنشینید و پشت خود را به پشت صندلی خود تکیه دهید و در صورت لزوم پاها را روی چهارپایه قرار دهید.
  • از فعالیت‌هایی که ممکن است به کمرتان صدمه بزند خودداری کنید. این موارد شامل خم شدن یا پیچ خوردن، بالا رفتن از نردبان یا پیاده روی در تپه‌های شیب دار است.
  • در رختخواب مراقب باشید. به پهلو بخوابید و بالشی بین زانوها قرار دهید. برای بلند شدن از رختخواب، زانوها را کنار هم به پهلو بچرخانید. سپس هنگام تکیه دادن پاها به زمین، از بازوهای خود برای حمایت استفاده کنید.
  • کفش‌های پاشنه کوتاه (نه صاف) بپوشید. اینها پشتیبانی قوس خوبی دارند. از کفش‌های پاشنه بلند خودداری کنید.
  • یک کمربند حمایتی برای خود در نظر بگیرید.
برای فتق دیسک کمر در دوران بارداری چه می‌توان کرد؟

برای فتق دیسک در دوران بارداری چه می‌توان کرد؟

برای زنانی که در حاملگی خود دچار فتق دیسک متوسط ​​تا شدید می‌شوند، مهم است که فعال بمانند و این وضعیت را توسط یک متخصص ستون فقرات مانند دکتر عیسایی بررسی و تحت نظر قرار دهند. موارد خفیف تا متوسط ​​فتق دیسک به طور کلی از نظر سلامت و ایمنی زن و نوزاد او مشکلی ایجاد نمی‌کند. با این حال، موارد شدید ممکن است نیاز به نوعی درمان یا مداخله داشته باشد.

بیماران همچنین باید توجه داشته باشند که کمردرد و درد لگن در دوران بارداری، به ویژه در سه ماهه سوم شایع است. حفظ ذهنیت مثبت و آموزش خود در مورد فتق دیسک کمر برای داشتن یک بارداری روان و بدون مشکل بسیار مهم است. اگر درد را تجربه می‌کنید، با متخصص زنان و زایمان خود در مورد گزینه‌های درمانی محافظه کارانه (یعنی NSAID‌ها، استراحت در بستر، تمرینات ایمن و غیره) صحبت کنید تا از آسیب یا درد بیشتر جلوگیری کنید.

متخصص زنان و زایمان شما همچنین ممکن است هماهنگی مراقبت با یک جراح ستون فقرات را برای بحث در مورد گزینه‌های درمانی کم تهاجمی‌ یا جراحی دیسک کمر پس از زایمان پیشنهاد کند. در حال حاضر، این گزینه‌های درمانی محافظه کارانه و مداخله ای ممکن است باعث تسکین درد فتق دیسک کمر شما شود (لطفاً قبل از امتحان هر یک از این گزینه‌ها با پزشک خود مشورت کنید):

  • فیزیوتراپی با تمرینات و حرکات کششی بی خطر
  • طب سوزنی
  • استفاده از پک گرما و یخ درمانی
  • ماساژ قبل از تولد
  • واحدهای TENS

متخصص زنان و زایمان ممکن است توصیه کند که  شما تا زمان تولد نوزاد به استراحت در تختخواب نیاز دارید تا از عوارض بعدی جلوگیری شود. ضروری است که برای اطمینان از سلامت و ایمنی فرزند خود به توصیه متخصص زنان و زایمان و متخصص ستون فقرات خود توجه کنید. همانطور که قبلاً اشاره کردیم، ممکن است بخواهید با دکتر عیسایی قرار ملاقات بگذارید تا در مورد گزینه‌های درمانی فتق دیسک بعد از زایمان صحبت کنید.

دیدگاه کاربران

  • سمیه
    ۶ فروردین ۱۴۰۱

    سلام واحترام.حدود۷ماه پیش به طورناگهانی کشاله ران پای چپم دردگرفت بعدعکس وام آرآی دکترگفت که بین استخوان کشاله ران وپام فاصله افتادبامصرف مسکن وآرامبخش دردم آرام شدوالان دردی ندارم.قصدباردارشدن دارم ولی میترسم میشه راهنماییم کنید.ممنون میشم.

  • مهدیه
    ۲۹ مرداد ۱۴۰۱

    سلام من ماه دوم بارداریمه و حدود یک ماه پیش در دی از باسن سمت چپم گرفت و روزبعد رون پام و درنهایت کل پای چپم دردشدید ی گرفت که خمیده راه میرفتم بعدش کلا دیگه نتونستم ازجام بلندبشم فلج شدم وقتی دکتررفتم با مصرف داروها میتونم راه برم ولی هنوزم درد دارم کمرم بیشتر دردمیکنه کارای رازنمو نمیتونم انجام بدم دیگه زندگی برام مشکل شده لطفأ راهنماییم کنید باتشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button