آیا تومور نخاع کشنده است ؟

تومورهای نخاعی جز خطرناکترین و جدی ترین تومورهای مغز و ستون فقرات محسوب میشوند که می توانند بر روی اعصاب نخاع فشار وارد کنند و باعث علائمی مانند درد شود و در موارد شدیدتر می تواند منجر به فلج بدن شود. در حقیقت تومورهای نخاع توده های غیرطبیعی هستند که بر روی نخاع یا مهره های ستون فقرات رشد می کنند. علائم تومور نخاع براساس محل آن سرطانی یا غیرسرطانی بودن آن متفاوت خواهد بود. 
اما این سوال پیش می آید که آیا تومور نخاع کشنده است؟ باید بدانید که متاسفانه تومور نخاعی علی رغم روش های درمانی که دارد جز تومورهای کشنده محسوب می شود، زیرا احتمال خوش خیم بودن آن در این نوع از تومورها بسیار کم است و عموما این تومورها به علت متاستاز به وجود می آیند. 
البته در صورت تشخیص و درمان به موقع مشکلی ایجاد نمی کند و فرد میتواند به زندگی خود ادامه دهد. 

آیا تومور نخاع کشنده است

تومورهای نخاع 

تومور نخاع به رشد توده های اضافی در داخل یا اطراف ستون فقرات گفته می شود. علی رغم بدخیم بودن، این نوع تومورها نادر هستند و در موارد محدودی ایجاد میشوند. 

انواع تومورهای نخاع 

تومورهای نخاعی به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم میشوند.

تومورهای نخاع اولیه 

در صورتی که منشا تومورها از سلول های داخل یا اطراف نخاع باشد جز تومورهای اولیه محسوب می شود. این نوع از تومورها خود به دو دسته تومورهای سرطانی و غیرسرطانی قابل تقسیم هستند و اعصاب و ریشه های عصبی نخاع را تحت فشار قرار خواهد داد. این تومورها درصد کمی از تومورهای نخاعی را شامل می شوند. 

تومورهای نخاع ثانویه

این نوع از تومورها سرطانی هستند و بر اثر متاستاز سرطان از قسمت های دیگر بدن به نخاع متاستاز شده اند. به طور کلی سرطان های متاستاز کننده تهاجمی هستند و زمانی که از قسمت های دیگر بدن به ستون فقرات متاستاز می کنند همچنان این خاصیت تهاجمی بودن را با خود دارند. همچنین فشار وارده بر روی ستون فقرات که وارد می کنند بیشتر از تومورهای اولیه می باشد. همچنین احتمال کشنده بودن آن نیز بالاست. 
علت بروز این تومورها مشخص نیست، اما جهش و نقص ژنتیکی دو عامل احتمالی هستند که در بروز تومور نخاعی تاثیر می گذارند. 

انواع تومورهای نخاع برحسب محل تشکیل 

  • تومور نخاع کمری : افراد مبتلا به تومور نخاع کمر به کمردردهای شدید و غیرقابل کنترل دچار می شوند.
  • تومور نخاع گردنی : ناحیه گردن بیشتر از سایر نقاط به تومور دچار می شوند

علائم تومور نخاع

علائم تومور نخاع به محل قرار گیری تومور، نوع تومور وابسته است. این درد ها با مصرف مسکن و استراحت تسکین پیدا نخواهد کرد. این علائم شامل موارد زیر است:

  • کاهش حساسیت فرد به سرما و گرما
  • درد شدید در پاها، زانو و مچ پا
  • کاهش ناگهانی وزن
  • حالت تهوع و تب
  • دردهای شدید در ناحیه کمر که با بی حسی و ضعف در پاها همراه می باشد.
  • دردهایی که با استراحت کاهش نمی یابد و حتی شب ها هنگام خواب بدتر می شود.
  • دردهایی که صبح ها بعد از بیدار شدن از خواب شدت پیدا می کند. 
  • دردهای شدید در ناحیه گردن که با بی حسی ، ضعف در دستها و شانه همراه است. 

در صورتی که تومور نخاعی فشار زیادی به اعصاب نخاعی وارد کند علائم شدید خواهد شد، این علائم شامل:

  • ابتلا به مشکلات عصبی و عدم کنترل ادرار و مدفوع
  • عدم توانایی در حفظ هماهنگی و کنترل بدن
  • اختلال در راه رفتن بطوری که بیمار قادر نیست به درستی قدم بردارد

علت تومورهای نخاعی

علت بروز این تومورها هنوز مشخص نیست. اما از رایج ترین علت هایتومورهای نخاع می توان به جهش و نقص ژنتیکی اشاره کرد. 

تومور نخاع

تشخیص تومور نخاع

علائم تومور جز اولین راه ها برای تشخیص تومور نخاع می باشد. افرادی که دچار تومور نخاعی هستند درد شدیدی در ناحیه پشت کمر تجربه خواهند کرد. این دردها موجب بی حسی و ضعف اندام ها میشود. روش های تشخیص تومور نخاع شامل :

  • تصویربرداری MRI
  • تصویربرداری CT اسکن

خوش خیم یا بدخیم بودن نوع تومور توسط بیوپسی میتوان تشخیص داد.

جراحی تومور نخاع

یکی از اصلی ترین راه های درمان تومور نخاعی جراحی آن است. از دیگر روش های درمانی می توان به شیمی درمانی و پرتودرمانی اشاره کرد. جراحی تومور نخاع به چند روش قابل انجام است که جراحی شامل خارج کردن تومور و آزاد سازی ریشه های عصبی از شر تومورها خواهد بود.

عمل تومور نخاع کمر

اندازه تومور نوع جراحی را تعیین می کند. از روش های جراحی می توان به جراحی بسته تومور نخاع و جراحی دکمپرشن اشاره کرد. اگر عارضه تومور نخاعی در مراحل اولیه تشخیص داده شود و تومور رشد چندانی نداشته باشد در این حالت می توان به کمک جراحی بسته نخاع که به صورت جراحی آمبولیزاسیون انجام می شود؛ عروق تغذیه کننده تومور را نابود کرد. در این روش جراحی یک استنت را به محل رگ های تغذیه کننده تومور می فرستند.
اگر اندازه تومور به حدی بزرگ باشد که فشار زیادی را بر روی اعصاب وارد کند جراحی به صورت باز و تهاجمی انجام میشود. در جراحی باز تومور تمام تومور یا بخش هایی از تومور از طریق جراحی دکمپرشن برداشته خواهد شد. 

جراحی تومور نخاع گردن

جراحی تومور نخاع گردن نیز به دو صورت جراحی دکمپرشن و جراحی بسته نخاع انجام میشود. به علت قرار گرفتن تومورهای نخاعی در نزدیکی اعصاب و رگ هایی که به سمت مغز، خون را می فرستند از این رو انجام چنین جراحی با خطرات بیشتری همراه است.

طول عمر بیماران تومور نخاعی

تومورهای نخاعی از تومورهای جدی و خطرناک هستند. اما نمی توان گفت که این نوع تومورها کشنده هستند و بهبود نمی یابند. طول عمر بیماران مبتلا به تومور نخاعی به عوامل مختلفی بستگی دارد. 

دیدگاه کاربران

  • مسعود
    ۱۱ آذر ۱۴۰۰

    با سلام خسته نباشین من پدرم عمل تومور نخاعی کردن برا بار دوم خواستم ببینم ادرار و مدفوع و بی حسی پاها از دوباره به حالت عادی برمیگرده یا نه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button