تومور کاذب مغزی : علت، تشخیص و درمان
تومور کاذب مغزی یک بیماری مغزی است که علائمی مشابه تومور مغزی ایجاد میکند. از جمله؛ سردرد، مشکلات بینایی، حالت تهوع و سرگیجه. اما تومور نیست. تومور کاذب به دلیل افزایش فشار در اطراف مغز ایجاد میشود. تشخیص تومور کاذب از یک تومور واقعی میتواند سخت باشد. بنابراین برای بررسی علائم باید به پزشک مراجعه کنید. علائم تومور کاذب مغزی میتواند بدتر شود و به بینایی فرد آسیب برساند. درمان سریع میتواند به حفظ بینایی بیمار کمک کند.

علت تومور مغزی کاذب چیست؟
اگر بیش از حد فشار در اطراف مغز افزایش یابد، تومور کاذب مغزی رخ میدهد. مایع مغزی نخاعی، مغز و نخاع را احاطه کرده و از آنها در برابر آسیب محافظت میکند. بدن دائما مایع مغزی نخاعی میسازد. سپس مایع اضافی را از طریق رگهای خونی جذب میکند تا مقدار کمی از آن در اطراف مغز و نخاع جریان داشته باشد. گاهی اوقات بدن مایع مغزی نخاعی زیادی تولید میکند. یا به اندازه کافی مایع را جذب نمیکند. اگر هر یک از این موارد اتفاق بییفتاد، میزان مایع اطراف مغز میتواند افزایش یابد. این میتواند فشار روی مغز را افزایش دهد و باعث تورم عصب بینایی شود که پیامهایی را از چشمانتان به مغز میفرستد.
چه کسانی در معرض خطر تومور کاذب مغزی هستند؟
تومور کاذب مغزی در زنان ۲۰ تا ۵۰ ساله بیشتر دیده میشود، به خصوص اگر چاق باشند. سایر شرایطی که میتواند خطر ابتلا ه این بیماری را افزایش دهد عبارتند از:
- بیماری آدیسون
- کم خونی
- سندرم بهجت
- مشکلات رگ خونی یا لخته شدن خون
- لوپوس
- بیماری لایم
- بیماری کلیوی
- سرخک
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
- آپنه خواب
- غدد پاراتیروئید کم کار
مصرف این داروها همچنین میتواند احتمال ابتلا به تومور کاذب مغزی را افزایش دهد:
- آنتی بیوتیکهای خاص
- قرصهای ضد بارداری
- هورمون رشد
- لیتیوم
- استروئیدها
- داروهای مبتنی بر ویتامین A
تومور کاذب مغزی چه علائمی دارد؟
علائمی که این بیماری به همراه دارد عبارتند از:
- سردردهایی که از پشت چشم یا پشت سر شروع میشود
- تاری دید یا دوبینی
- سیاهی دید که هر بار چند ثانیه طول میکشد
- حالت تهوع، استفراغ
- سرگیجه
- صدای زنگ در گوشها
- گرفتگی گردن
علائم میتواند هنگام ورزش بدتر شود. این به این دلیل است که فعالیت باعث افزایش فشار در مغز میشود.
تشخیص تومور مغزی کاذب به چه صورت است؟
ابتدا پزشک در مورد علائم و سابقه پزشکی فرد سوال خواهد کرد. بزرگترین سرنخ زمانی است که پزشک با استفاده از ابزاری به نام افتالموسکوپ به عصب بینایی نگاه میکند و میبیند که عصب بینایی متورم شده است. همچنین برای تشخیص دقیقتر پزشک آزمایشات زیر را توصیه میکند.
تپ ستون فقرات (پنکسیون کمری)
پزشک یک سوزن را به کمر وارد میکند و مقدار کمی مایع را از اطراف ستون فقرات خارج میکند. این آزمایش میتواند افزایش فشار در جمجمه را بررسی کند.
سی تی یا توموگرافی کامپیوتری
این یک اشعه ایکس قدرتمند است که تصاویر دقیقی از مغز میسازد.
MRI یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی
از آهنرباهای قدرتمند و امواج رادیویی برای نشان دادن افزایش فشار یا رشد غیر طبیعی در مغز استفاده میکند.
همچنین به آزمایشهای بینایی منظم نیاز خواهید داشت. چشم پزشک بررسی خواهد کرد که آیا نقاط کوری در بینایی وجود دارد یا عصب بینایی در پشت چشم تورم دارد. اینها علائم شبه تومور مغزی هستند.

تومور کاذب مغزی چگونه درمان میشود؟
درمان در اسرع وقت میتواند به بیمار در حفظ بینایی کمک کند. یکی از بهترین راهها برای کاهش علائم، کاهش وزن اضافی است. انجام این کار به تنهایی شاید سخت باشد، بنابراین بهتر است از یک متخصص تغذیه، مربی شخصی یا کلینیک کاهش وزن کمک بگیرید. همچنین نمک و مایعات را در رژیم غذایی خود محدود کنید تا میزان مایع نخاعی بدنتان را کاهش دهید. دارو و جراحی درمانهای اصلی تومور کاذب مغزی هستند. آنها فشار را در جمجمه کاهش میدهند.
برای درمان این بیماری از چند دارو استفاده میشود:
- استازولامید (Diamox): یک داروی گلوکوم است که مقدار مایع مغزی نخاعی را کاهش میدهد.
- فوروزماید (لاسیکس): با دفع بیشتر مایعات، بیماری را دفع میکند.
- استروئیدها فشار را در مغز کاهش میدهند.
- داروهای میگرن در صورت ابتلا به سردرد.
اگر علائم شدید باشد یا با دارو بهبود نیابد، برای کاهش فشار در مغز یا پشت چشمها به جراحی نیاز خواهید داشت. در این صورت از این روشها برای درمان این بیماری استفاده میشود:
شنتینگ
جراح یک لوله بلند و نازک به نام شانت را در مغز یا ستون فقرات قرار میدهد تا مایع اضافی را تخلیه کند.
فنستراسیون غلاف عصب بینایی
جراح برشی در بافت اطراف عصب بینایی ایجاد میکند تا مایع تخلیه شود. با درمان، فشار در مغز کاهش مییابد. در عرض چند ماه باید احساس بهتری داشته باشید. اکثر افراد به طور کامل بهبود مییابند، اما تعداد کمی از آنها به طور دائم این بیماری را از دست میدهند.
از آنجایی که تومور کاذب مغزی میتواند دوباره عود کند، برای ویزیتهای بعدی به پزشک خود مراجعه کنید و معاینات منظم چشم را انجام دهید. در صورت مشاهده علائم جدید فوراً به پزشک اطلاع دهید. اگر اضافه وزن دارید وزن خود را کاهش دهید تا از بازگشت تومور کاذب مغز جلوگیری کنید.
دیدگاه کاربران
متن کاربردی و مفید است. سوال : فردی دوسال بعد از برداشت تومور خوش خیم مخچه، و داشتن شنت مغزی و سابقه در وزن (تورم عصب چشمی) دوباره با سردرد های میگرنی در چشم چپ مواجه است، MRI مشکل حادی نشان نمیدهد، ولی سردرد ها و تهوع زندگی را مختل کرده، جراح و متخصص مغز مراتب را عادی میداند، ولی بیمار از کارافتاده شده، پیشنهاد شما؟ ۰۹۳۶۱۱۱۳۲۶۲
سلام خسته نباشید ببخشید من مدتیه که واسه رفع جوش های صورتم محلول اریترومایسین و یه محلول دیگه به صورتم میزنم ایا میتونه باعث تومور مغزی کاذب بشه؟