فرق دیسک کمر با سیاتیک که باید بدانید!

فتق پارگی یا لغزش دیسک زمانی ایجاد می‌شود که دیسک از جای خود خارج شود یا برآمده شود و به اعصاب مجاور یا ریشه‌های عصبی فشار وارد کند. این نوع آسیب نسبتا شایع است. حرکات تکراری، بلند کردن نامناسب، اضافه وزن، و آسیب شدید یا به سادگی روند پیری می‌تواند باعث فتق دیسک شود. با افزایش سن، به مرور زمان بیشتر مستعد آسیب دیدگی دیسک می‌شوید. دیسک‌ها شروع به انحطاط می‌کنند: خشک می‌شوند و ترک می‌خورند و پاره می‌شوند. علاوه بر این، برخی عوامل ژنتیکی نیز می‌تواند فرد را مستعد دژنراسیون دیسک و فتق دیسک کند. اصطلاح سیاتیک به مجموعه‌ای از علائم مانند درد، سوزن سوزن شدن، بی‌حسی یا ضعفی اشاره دارد که معمولاً از کمر به پایین تا پاهایتان امتداد پیدا می‌کند.

ریشه‌های عصب سیاتیک در قسمت پایین کمر می‌تواند تحت تاثیر فتق دیسک قرار گیرد. هر ریشه عصبی آسیب دیده درد را به قسمت متفاوتی از ساق پا می‌فرستد. در این مقاله قصد داریم به بررسی فرق دیسک کمر با سیاتیک بپردازیم. با ما همراه باشید.

تفاوت دیسک کمر و سیاتیک چیست؟!

یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های دیسک کمر و سیاتیک این است که سیاتیک را می‌توان در مدت زمان نسبتاً کوتاهی درمان کرد. از طرف دیگر فتق دیسک نیاز به مراقبت بیشتری دارد. اینها نشان دهنده یک وضعیت دائمی هستند. هنگامی که درمان نشود، تأثیر آن بر کیفیت زندگی بسیار شدیدتر است. معمولا در ابتدا، این دو بیماری با یکدیگر اشتباه گرفته می‌شوند. گاهی اوقات، فتق دیسک، سیاتیک را تحریک می‌کند، اما عکس آن هرگز درست نیست. بنابراین اینها بزرگترین تفاوت بین سیاتیک و فتق دیسک هستند.  گزینه‌ها و پروتکل‌های درمانی زیادی برای کمک به هر دو شرایط وچود دارد. از مراقبت ‌ای کایروپراکتیک گرفته تا فیزیوتراپی و طب سوزنی، ماساژ پزشکی و سیستم رفع فشار ستون فقرات.

سیاتیک چیست؟

سیاتیک یکی از علل اصلی کمردرد است، اما این مشکل اغلب فراتر از ستون فقرات گسترش می‌یابد، زیرا درد و ناراحتی می‌تواند به پاهایتان برسد. اگرچه چندین مشکل می‌تواند منجر به سیاتیک شود، فتق دیسک مطمئنا منجر به بروز درد می‌شود.

عصب سیاتیک بزرگ‌ترین عصب بدن است که در صورت تحریک شدن به میزان زیادی منجر به درد می‌شود. عصب سیاتیک از ستون فقرات کمری شروع می‌شود، جایی که پنج ریشه عصبی به هم می‌رسند و یک عصب بزرگتر را تشکیل می‌دهند. از آنجا که، این عصب منشعب می‌شود و به سمت پایین، باسن و پشت هر دو پایتان حرکت می‌کند و تا پاهایتان می‌رسد. به همین دلیل است که علائم سیاتیک اغلب تنها یک طرف بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

سیاتیک علاوه بر درد، که معمولاً با حرکات خاصی ظاهر می‌شود و می‌رود، منجر به گزگز و بی‌حسی نیز می‌شود که می‌تواند به پایین ساق پا منتهی شود. در موارد شدیدتر، منجر به ضعف عضلانی نیز می‌شود.

ریشه مشکل سیاتیک

درد و ناراحتی مرتبط با سیاتیک اغلب زمانی ایجاد می‌شود که یکی از دیسک‌های ستون فقرات کمری، ریشه‌های عصبی بسیار حساسی را که عصب سیاتیک را تشکیل می‌دهند، تحریک کند. در شرایط عادی، دیسک‌های کمر بالشتک و حمایت بسیار مهمی را بین پنج مهره‌ای که ستون فقرات کمری را تشکیل می‌دهند، ایجاد می‌کند. برخلاف سایر دیسک‌های ستون فقرات، دیسک‌های کمر سخت‌ کوش‌ترین دیسک‌ها هستند، زیرا قسمت پایین کمر بیشتر از سایر قسمت‌های ستون فقرات حرکت می‌کند. برای همگام شدن با حجم کار، دیسک‌ها از یک لایه بیرونی سخت ساخته شده‌اند که یک ماده ژله‌مانند در داخل آن قرار دارد، که جذب ضربه و دامنه حرکت را در قسمت پایین کمر فراهم می‌کند.

اگر این قسمت بیرونی به دلیل فرآیندهای دژنراتیو یا ساییدگی ضعیف شود، دیسک می‌تواند فتق کند. به این معنی که از فضای طبیعی خود خارج می‌شود و با اعصاب آن ناحیه از جمله عصب سیاتیک تماس می‌گیرد. سپس بر اساس تحرک و فعالیت، علائم سیاتیک را ایجاد می‌کند.

درمان فتق دیسک برای تسکین سیاتیک

اگر متوجه شدید که فتق دیسک علت سیاتیکتان است، یک روش درمانی موثر به نام پروتکل DRS می‌تواند به رفع فشار و کاهش درد کمک کند. این درمان ترکیبی از تنظیمات و رفع فشار ستون فقرات برای کاهش فشار از روی عصب برای تسکین ناراحتی و درد است. از طریق این تکنیک، فضای بیشتری بین مهره‌ها ایجاد می‌شود تا اکسیژن، آب و مواد مغذی ضروری آزادانه‌تر جریان پیدا کنند. اگر با سیاتیک ناشی از فتق دیسک دست و پنجه نرم می‌کنید، بهتر است سریعا برای درمان به پزشک متخصص مراجعه کنید.

فتق دیسک کمر چیست؟

فتق دیسک که به عنوان دیسک پاره شده یا لیز خورده شناخته می‌شود، در آن مرکز ژل مانند دیسک بین مهره‌ای ستون فقرات از طریق پارگی در حلقه بیرونی آن (به نام آنولوس) بیرون می‌آید. این لغزش به ریشه‌های عصبی که درست در کنار دیسک قرار دارند فشار می‌آورد. فتق دیسک می‌تواند در اثر ساییدگی و پارگی در طول زمان یا آسیب حاد کمر ایجاد شود. آسیب‌های استخوانی یا عضلانی مانند شکستگی لگن، بیماری‌هایی مانند تومورها یا عفونت‌ها، بارداری و جراحی ارتوپدی لگن از عواملی هستند که منجر به فتق دیسک کمر می‌شوند.

چه زمانی باید برای درمان سیاتیک و دیسک کمر به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر استراحت، استفاده از کمپرس یخ یا سایر روش‌های خودمراقبتی بعد از سه روز وضعیتتان را بهبود نداد با یک متخصص طب فیزیکی، جراح ستون فقرات یا پزشک عمومی مشورت کنید تا در مورد علائم خود صحبت کنید. اگر احساس کرختی شدید، سوزن سوزن شدن یا مشکل در ادرار کردید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

کلام آخر

درد سیاتیک ناشی از تحریک، التهاب، نیشگون گرفتن یا فشرده شدن عصب در قسمت پایین کمر است. شایع ترین علت فتق یا لیز خوردن دیسک است که باعث فشار بر روی ریشه عصبی می‌شود. اکثر افراد مبتلا به سیاتیک با گذشت زمان و درمان‌های خود مراقبتی به تنهایی بهبود می‌یابند. اما اگر با درمان‌های اولیه بهبود نیابید باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه کاربران

  • مراد
    ۶ شهریور ۱۴۰۱

    بسیار عالی بود ممنون از مطالب ارزنده شما فقط کاش پروتکلDRSرا هم توضیح داده بودین ،با تشکر امینی از شیراز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button