سردردهای خطرناک در کودکان : بررسی علائم، روشهای تشخیص و درمان
سردرد در کودکان شایع است و معمولاً جدی نیست. مانند بزرگسالان، کودکان نیز میتوانند انواع مختلفی از سردرد از جمله میگرن یا سردردهای ناشی از استرس (تنشی) را ایجاد کنند. کودکان همچنین میتوانند سردردهای مزمن روزانه داشته باشند.
در برخی موارد، سردرد در کودکان به دلیل عفونت، سطح بالای استرس یا اضطراب یا ضربه جزئی سر ایجاد میشود. مهم است که به علائم سردرد فرزند خود توجه کنید و در صورت تشدید یا تکرار سردرد با پزشک مشورت کنید. سردردهای خطرناک در کودکان میتواند ناشی از آسیب یا برخی بیماری ها مانند تومورها یا سایر شرایط باشد.
سردردهای کودکان معمولاً با داروهای ضد درد (OTC) و عادات سالم مانند برنامه منظم برای خواب و غذا درمان میشود.

انواع سردرد در کودکان
سردرد در کودکان بسیار شایع است، اما معمولاً خطرناک نیست و زندگی آنها را مختل نمیکند. با این حال، در برخی از کودکان، سردرد شدید یا مکرر میشود. در موارد نادر، سردرد ممکن است علائم بیماری زمینهای باشند. انواع سردرد در کودکان به دو گروه اصلی تقسیم می شود.
کودکان میتوانند دو دسته سردرد داشته باشند:
سردرد اولیه: هنگامیکه سردرد مشکل اصلی باشد، سردرد اولیه تشخیص داده میشود و هنگامیکه سردرد کنترل شود، مشکل برطرف میشود. بیشتر سردردهای اولیه در کودکان میگرن یا سردردهای تنشی هستند (که بسیاری معتقدند نوعی میگرن خفیف است).
سردرد ثانویه: هنگامیکه سردرد ناشی از یک بیماری زمینهای باشد، سردرد ثانویه تشخیص داده میشود. هم سردرد و هم شرایط دیگر نیاز به درمان دارند. برخی از این شرایط خطرناک هستند (مانند تومورهای مغزی، خونریزی در مغز یا مننژیت)، اما این موارد بسیار نادر هستند. سایر مشکلات رایج که میتواند منجر به سردرد ثانویه منجر شود شامل بیماریهای ویروسی، افسردگی، محرومیت از خواب و ترک کافئین است.
میگرن
میگرن میتواند هر دو طرف سر یا فقط یک طرف را درگیر کند، گاهی اوقات از یک طرف به طرف دیگر میرود. بیشتر مواقع میگرن در ناحیه پیشانی قرار دارد، اما میتوانند در کنارهها یا پشت سر نیز ایجاد شوند. شدت میگرن بسیار متفاوت است و از فردی به فرد دیگر متفاوت است. سردرد میگرن لازم نیست شدید باشد. بسیاری از کودکان مبتلا به میگرن دچار بی اشتهایی، تهوع و گاهی استفراغ میشوند. بسیاری از آنها به نور و صدا بسیار حساس هستند. در ۸۰ تا ۹۰ درصد از کودکان مبتلا به میگرن، یکی از والدین یا هر دو میگرن دارند یا داشتهاند، اگرچه اغلب متوجه نمیشوند که سردردهای آنها در واقع میگرن است.
برخی از کودکان هالهای در ارتباط با میگرن خود دارند.هاله زمانی رخ میدهد که قسمتی از مغز به طور موقت به درستی عمل نمیکند. این شرایط میتواند قبل، حین یا بعد از سردرد رخ دهد. تغییرات بینایی مانند تاری دید، از دست دادن بینایی (یا دیدن حفرهها یا از دست دادن کامل بینایی)، یا دیدن چیزهایی که واقعی نیستند (لکهها، جرقهها، خطوط زیگزاگ) شایعترین نشانهها هستند. البته بسیاری از کودکان نیز دچار بی حسی یا سوزنسوزن شدن میشوند. چرخش، از دست دادن تعادل، زنگ زدن در گوش، دوبینی و حتی غش به عنوان بخشی از هاله میگرن شناخته میشود.
علائم سردردهای خطرناک در کودکان
برخی از علائم میتواند هشداردهنده شرایط خطرناکتر باشد. اگر فرزند شما یکی از این علائم را دارد، فوراً با ارائه دهنده مراقبتهای اولیه تماس بگیرید:
- سردردی که با تب بالا یا سفتی گردن اتفاق میافتد.
- سردردهایی که به طور مداوم کودک را از خواب بیدار میکند.
- سردردهایی که اغلب بلافاصله پس از بیدار شدن از خواب در صبح رخ میدهد.
- سردرد شدیدی که به طور ناگهانی اتفاق میافتد.
- سردردی که پس از آسیبدیدگی سر ایجاد میشود.
- سردردی که با مشکلات راه رفتن، مشکلات تعادل، دوبینی، گیجی شدید یا غش همراه است.
اگر فرزند شما نیاز به ارزیابی و درمان فوری دارد، ارائه دهنده مراقبتهای اولیه ممکن است فرزند شما را ارزیابی کند، شما را به اورژانس بفرستد یا در صورت لزوم شما را به یک متخصص ارجاع دهد.
حتی اگر علائم بالا وجود نداشت، اگر سردردهای کودک برای شما نگران کننده است یا زندگی او را مختل میکند، با پزشک متخصص مراقبتهای کودک در مورد سردردها صحبت کنید.

روشهای تشخیص سردرد در کودکان
برای آگاهی از ماهیت سردرد کودک، پزشک احتمالاً موارد زیر را بررسی میکند:
سابقه سردرد. پزشک از والدین و کودک میخواهد که سردردها را با جزئیات شرح دهند تا ببیند آیا الگویی یا محرک رایجی وجود دارد یا خیر. همچنین ممکن است پزشک از والدین بخواهد یک دفترچه خاطرات سردرد را برای مدتی نگه دارند، بنابراین آنها میتوانند جزئیات بیشتری در مورد سردردهای فرزند خود مانند تکرار، شدت درد و محرکهای احتمالی را ثبت کنند.
- معاینه بدنی. پزشک معاینه فیزیکی از جمله اندازه گیری قد، وزن، دور سر، فشار خون و نبض کودک و بررسی چشمها، گردن، سر و ستون فقرات کودک را انجام میدهد.
- معاینه عصبی. پزشک مشکلات حرکتی، هماهنگی یا حسی را بررسی میکند.
اگر فرزند شما هیچ نشانه دیگری نداشته باشد و سردرد تنها علامت باشد، معمولاً نیازی به آزمایش بیشتر نیست. با این حال، در برخی موارد، اسکن تصویربرداری و ارزیابیهای دیگر میتواند به تشخیص دقیق بیماری کمک کند یا سایر شرایط پزشکی که میتواند باعث سردرد شود را رد کند. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
MRIها از یک آهنربای قوی برای ایجاد نمای دقیق از مغز استفاده میکنند. اسکن MRI به پزشکان در تشخیص تومورها، سکته مغزی، آنوریسم، بیماریهای عصبی و سایر ناهنجاریهای مغزی کمک میکند. از MRI نیز میتوان برای بررسی رگهای خونی تأمین کننده مغز استفاده کرد.
اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT)
در این روش تصویربرداری از یک سری اشعه ایکس با هدایت رایانه استفاده میشود که نمای مقطعی از مغز کودک را ارائه میدهد. این کار به پزشکان در تشخیص تومورها، عفونتها و سایر مشکلات پزشکی که میتوانند باعث سردرد شوند کمک میکند.
سوراخ کمری (Spinal tap)
اگر پزشک مشکوک است که یک بیماری زمینهای، مانند مننژیت باکتریایی یا ویروسی، باعث ایجاد سردرد در فرزند شما میشود، ممکن است Spinal tap (سوراخ کمری) را توصیه کند. در این روش، یک سوزن نازک بین دو مهره در قسمت پایین کمر وارد میشود تا نمونهای از مایع مغزی نخاعی برای تجزیه و تحلیل آزمایشگاهی استخراج شود.
روشهای درمان سردرد در کودکان
درمان میگرن میتواند شامل موارد زیر باشد:
- اجتناب از مواردی که میگرن را تحریک میکند (از جمله خواب ناکافی)
- تغییر سبک زندگی
- داروهای ضد درد برای جلوگیری از میگرن تجویز میشود.
- در صورت لزوم، هر روز داروهایی مصرف شود تا از بروز میگرن جلوگیری شود.
- در صورت لزوم، مدیریت رفتاری سردردها، شامل آرامش درمانی و تکنیکی به نام بیوفیدبک (که به وسیله آن کودکان یاد میگیرند چگونه پاسخهای بدن را برای کاهش درد کنترل کنند). برای این درمانها، احتمالاً نیاز است تا با روانشناسان کودکان همکاری کنید.
- برای سردردهای خطرناک کودکان که ناشی از تومور یا آنوریسم و … ممکن است نیاز به جراحی باشد.
دیدگاه کاربران
سلام وقت بخیر دختر دو سالم گاهی ی دفه ای گریه میکنه دستشو میذاره رو سمت چپ البته دوبارشو دقت کردم ک سمت چپ بود مث تیر کشیدن ینی درد کوتاه البته برا همون خیلی گریه میکنه ولی بعد ساکت میشه ب متخصص اطفال گفتم گفت جدی نگیرید نگرانشم پیش چ دکتری ببرمش؟
سلام دخترم دوازده سالشه، یه روز توی چشمش حالت نور سفید رنگ احساس کرد وبعد سردردهاش شروع شد، البته بسیار استرسی وعصبی هست موقع سردردبه نور بسیار حساسه، ممنون میشم نظرتون را بدونم وپیش چه دکتری ببرم.