عوارض قوز کمر یا کیفوز که نگران کننده هستند؟!

قوز کمری به خمیدگی یا انحنای غیر متعارفی که در کمر ایجاد می‌شود، گفته می‌شود. نام دیگر قوز کمری کیفوز است. دلایل متفاوتی برای ایجاد قوز کمری یا کیفوز وجود دارد. در این بین هریک از انواع کیفوز علائمی را ایجاد می‌کنند که تحمل آنها می‌تواند بسیار سخت باشد. ای علائم در واقع عوارض قوز کمر هستند که بهتر است درمان شوند. در ادامه به طور کامل انواع کیفوز و عوارض قوز کمر را توضیح خواهیم داد.

علل ایجاد قوز کمر

کیفوز می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. هر یک از انواع کیفوز ویژگی های خاص خود را دارند و در برخی موارد از نظر علائم، سیر، پیش آگهی، تشخیص و درمان تفاوت های قابل توجهی دارند. شایع ترین انواع قوز کمر عبارتند از:

کیفوز شوئرمن

این یک‌ شکل‌گیری معمولی پشت گرد است که به دلیل اختلالات رشد مهره‌های همسایه در ناحیه به‌اصطلاح صفحات پایین و پوششی است که اغلب در جوانی رخ می‌دهد (جزئیات: پیوند را ببینید بیماری شوئرمن).

کیفوز مادرزادی

از بدو تولد یک ناهنجاری ستون فقرات در ناحیه خاصی وجود دارد که منجر به کیفوز می‌شود.

کیفوز سگمنت اتصال

این یک کج شدن ستون مهره به سمت جلو است که مستقیماً در مجاورت بخش ستون فقرات “سفت شده” است، بیشتر در بالا و کمتر در زیر. دلایل متعددی برای چنین پدیده‌ای در دنیای علمی موردبحث قرار گرفته است، در نهایت این کیفوز هنوز به طور کامل مشخص نشده است.

کیفوز مرتبط با پوکی‌استخوان

در افراد مسن، تک تک مهره‌ها به دلیل کیفیت ضعیف استخوانی که دارند می‌توانند با هم متخلخل شوند، یعنی شکل گوه‌ای پیدا کنند. این در نهایت منجر به یک پشت گرد می‌شود.

عوارض قوز کمر

علائم قوز کمری شدید و خودآزمایی

قوز کمر شدید اغلب باعث مشکلات فیزیکی می‌شود. در عین حال، هنگامی که از نقص بینایی قوز رنج می‌برند، اغلب نشان‌دهنده بار عاطفی عظیمی برای بیماران است. در موارد شدید، این می‌تواند به شکایات روانی جدی مانند افسردگی منجر شود.

علائم معمولی

به غیر از اختلالات روانی، علائم زیر نشان‌دهنده هایپرکیفوزیس یا قوز کمری شدید است:

  1. کمردرد
  2. دردی که به بازوها و پاها می رسد.
  3. بی‌حسی در بازوها و پاها
  4. بی‌حسی در باسن
  5. شانه های بیرون زده
  6. شانه های کشیده به جلو و بالا
  7. تنش در گردن
  8. ازدست‌دادن قد اولیه
  9. همچنین تنگی نفس

 در صورت تغییر شکل‌های بالاتنه

اگر تغییر شکل بالاتنه خیلی واضح باشند، علائم و عوارض قوز کمر به شکل زیر بروز می‌کند:

  • وضعیت ایستاده دیگر امکان‌پذیر نیست.
  • آزادی حرکت محدود شده است.
  • اندام‌های داخلی دیگر فضای کافی ندارند.
  • به دلیل حجم محدود قفسه سینه، ریه‌ها دیگر نمی‌توانند به طور کامل منبسط شوند. این منجر به مشکلات تنفسی می‌شود.
  • عملکرد ریه اغلب به‌ویژه در بیماران مسن بدتر می‌شود.
  • مشکلات گوارشی نیز ممکن است.
  • از آنجایی که اندام‌های حفره شکمی باریک شده و احتمالاً حتی موقعیت خود را تغییر می‌دهند، مشکلات قلبی عروقی ممکن است رخ دهد.

وضعیت بسیار خمیده نیز الگوی راه‌رفتن را تغییر می‌دهد. اگر درد نیز وجود داشته باشد، بیماران اغلب محتاط می‌شوند، به‌طوری‌که به‌آرامی و بی‌ثبات راه می‌روند. به‌منظور جبران انحنای غیرطبیعی کمر، بسیاری از مبتلایان وضعیت بدی را اتخاذ می‌کنند. لگن به سمت جلو متمایل می‌شود ولوردوز ستون فقرات کمری (لوردوز کمری) افزایش می‌یابد؛ بنابراین بدن سعی می‌کند خط طبیعی مرکز ثقل را حفظ کند. این امر می‌تواند منجر به آسیب بیشتر وضعیتی، به عنوان مثال به لگن شود. علاوه بر این، افراد مبتلا در نتیجه اندازه بدن خود را از دست می‌دهند.

همچنین عوارض قوز کمر می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • اختلالات خواب
  • اختلال در عملکرد مثانه و روده
  • ازدست‌دادن خط بینایی (بیمار دیگر نمی‌تواند مستقیم به جلو نگاه کند)،
  • مشکلات بلع 
  • آسیب عصبی و اختلالات عملکردی ناشی از آن مانند فلج.

در صورت بروز این اختلالات، لطفاً با پزشک خود مشورت کنید و حتماً علت را روشن کنید! اغلب درد فقط در طول سال‌ها ایجاد می‌شود. علائم گاهی فقط بعد از پنج یا حتی بعد از ۲۰ سال ظاهر می‌شود. این بستگی به سن بیمار و میزان انحنا دارد.

بررسی اجمالی عوارض قوز کمر در انحنای ستون فقرات

انحنا به‌ندرت به‌تنهایی رخ می‌دهد و حداقل ممکن است چندین ناهنجاری به طور همزمان وجود داشته باشد یا به نفع متقابل باشد. به غیر از تغییر شکل ستون فقرات، همیشه شواهد واضحی از یک بیماری وجود ندارد. کیفوز در کودکان معمولاً فقط در موارد نادری باعث شکایات جسمی می‌شود ،برای مثال کاهش قابل‌اندازه‌گیری در عملکرد ریه به دلیل انحنای شدید است. در ادامه نیز ، تغییر شکل و عدم تقارن تنه اغلب منجر به استرس روانی یا روانی اجتماعی می‌شود زیرا بیماران از ظاهر خود خجالت می کشند. در بزرگسالی، کمردرد به دلیل ناهماهنگی دائمی و بارگذاری نادرست افزایش می یابد. ستون فقرات در ناحیه خم ها تا حدی سفت می‌شود، به طوری که حرکت محدود می‌شود.

قوز کمر شدید در بزرگسالان باعث تغییر شکل و کوتاه شدن تنه و در نتیجه کاهش سایز قفسه سینه و شکم می‌شود. اندام‌های داخلی مانند ریه‌ها، قلب یا اندام‌های بدن به طور قابل توجهی آسیب ببینند. اغلب اوقات، بیماران از تنگی نفس یا حتی مشکلات قلبی شکایت دارند.

آیا همیشه قوز کمر علائم دارد؟

کیفوز لزوماً منجر به علائم نمی‌شود. با این حال، برخی از بیماران از درد در ناحیه ستون فقرات قفسه سینه رنج می‌برند. همچنین می‌تواند باعث مشکلات تنفسی، مشکلات قلبی عروقی یا بی‌حسی در بازوها یا پاها شود. عملکرد مثانه یا روده نیز ممکن است مختل شود. محدودیت‌های حرکتی رخ می‌دهد و اختلالات خواب نیز امکان‌پذیر است. اگر یک قوز در نتیجه کیفوز ایجاد شود، مشکلاتی در نواحی مجاور ستون فقرات، ساییدگی و پارگی تسریع بخش‌های مهره‌ای آسیب‌دیده، و همچنین ناراحتی و مشکلات عملکردی ممکن است رخ دهد. در مورد کیفوز مشخص، ازدست‌دادن خط بینایی، مشکلات بلع و گاهی اوقات نارسایی‌های عصبی، علاوه بر جنبه‌های زیبایی، کیفیت زندگی بیمار را مختل می‌کند. هنگامی که فرایندهای بازسازی مزمن و در نهایت آسیب عصبی در ناحیه کیفوز به دلیل فشار مداوم بر نخاع رخ می‌دهد. اگر درمان نشود، دومی می‌تواند منجر به نارسایی‌های عملکردی و فلج شود.

دیدگاه کاربران

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    instagram logo call button