علت گودی کمر (لوردوز)
علت گودی کمر (لوردوز)، تغییر در منحنی داخلی ستون فقرات کمری در قسمت تحتانی کمر است. درجه کمی از لوردوز (انحنای داخلی) طبیعی است. ستون فقرات در گردن نیز دارای لوردوز (لوردوز گردنی) است. لوردوز کمری طبیعی (پایین ستون فقرات) دردناک نیست، اما اگر وضعیت بدن فرد کج به نظر برسد (منحنی داخلی غیر طبیعی)، ممکن است کمردرد رخ دهد.
در واقع منظور اصلی ما از لوردوز، انحنای طبیعی ستون مهره در سطوح گردنی و کمری است. با این حال، این اصطلاح اغلب برای جایگزینی اصطلاح صحیحتر hyperlordosis نیز استفاده میشود که نشاندهنده یک وضعیت پاتولوژیک است که در آن انحنای طبیعی آنقدر برجسته میشود که به یک آسیب واقعی تبدیل میشود. در اکثر موارد به آسیبی اشاره میشود که بر ستون فقرات کمری تأثیر میگذارد، کمتر این تغییر ناحیه گردنی ستون فقرات را تحت تأثیر قرار میدهد.

علت گودی کمر (لوردوز) که به نسبت شایع هستند!
دیسکیت: شرایطی که در آن التهاب در فضای دیسک بین استخوانها و ستون فقرات وجود دارد. این اغلب به دلیل عفونت داخلی است.
اضافه وزن: چاقی میتواند منجر به لوردوز شود.
کیفوز: این امر باعث گرد شدن غیرطبیعی قسمت بالای کمر، پوکی استخوان میشود
Spondylolisthesis: زمانی است که استخوان مهره از موقعیت صحیح خود خارج میشود و به سمت استخوان مهره تحتانی حرکت میکند.
علت گودی کمر (لوردوز) در کودکان
به طورکلی موارد زیر باعث ایجاد گودی کمر در کودکان میشود:
- وضعیت بدنی بد
- جراحی قبلی ستون فقرات
- آسیب به لگن یا لگن
- مادرزادی
- ژنتیک
- کوتولگی
- سایر اختلالات ستون فقرات
تغییرات مادرزادی لگن، که کودک قبلاً با نقص وضعیت بدن متولد شده است، مانند:
Osteogenesis imperfecta (بیماری ژنتیکی که با شکنندگی استخوان و تغییر شکل در درجات مختلف به دلیل تغییر در رسوب مواد معدنی در استخوان مشخص میشود)
آکندروپلازی (بیماری ژنتیکی که با رشد معیوب بافت استخوانی مشخص میشود، که باعث تغییر شکل و ناهنجاریهای رشد تمام بخشهای استخوانی میشود).
فرآیندهای پاتولوژیک مؤثر بر ستون فقرات، مانند:
شکستگی استخوان مهره (هم در اثر ضربه و هم خود به خودی ناشی از ناهنجاریهای بافت استخوانی)؛
راشیتیسم که همان آسیبشناسی دوران کودکی به دلیل کمبود ویتأمین Dاست که متابولیسم کلسیم را تغییر میدهد و در نتیجه معدنی شدن استخوانها را تغییر میدهد
پوکی استخوان (شرایط معمول افراد بالغ- مسن که با نقص در متابولیسم کلسیم و استخوان مشخص میشود).
استئوآرتریت (بیماری مزمن که با دژنراسیون مزمن بافت استخوانی، با ظاهر طولانی مدت تغییر شکل استخوان و تحرک محدود مفاصل مشخص میشود).
فتق دیسک (برآمدگی جزئی یا کامل دیسک بین مهرهای، ساختاری با قوام اسفنجی که به عنوان ضربه گیر برای حرکات ستون فقرات عمل میکند و ضربهها را از بین میبرد).
لوردوز کمر در زنان در دوران بارداری ایجاد میشود
به گفته برخی از محققان، لوردوز کمر در بارداری به دلیل تطبیق ستون فقرات با مرکز ثقل است زیرا افزایش وزن بارداری باعث بزرگ شدن شکم میشود. ممکن است بعد از اینکه زن نوزاد را به دنیا آورد، دوباره تغییر کند. در این حالت گودی کمر ممکن است از ماه سوم بارداری شروع شود.

علائم گودی کمر (لوردوز)
معمولاً هایپرلوردوز (یا به سادگی لوردوز) وضعیتی است که میتواند خاموش بماند و هرگز از نقطه نظر علامتی ظاهر نشود. با این حال، زمانی که انحنای پشت از اهمیت ویژهای برخوردار باشد، این وضعیت میتواند با علائم معمولی خود را نشان دهد که عبارتند از:
- پشت بیش از حد قوس دار، شکل، با باسن به عقب رانده شده و شکم به جلو بیرونزده
- کمردرد
- گردن درد و در نتیجه سردرد
- محدودیت حرکات گردن تا سفت شدن واقعی گردن
- سیاتیک (دردی که از ناحیه کمر به باسن و رانها، حتی به ساق پا و در همان طرف پا، به دنبال توزیع رشتههای عصبی عصب سیاتیک منتشر میشود).
- مشکل در انجام برخی حرکات که عمدتاً ناحیه کمری پشت را درگیر میکند.
- ناتوانی در نشستن یاایستادن بیش از حد طولانی، زیرا باعث ایجاد حالت خستگی در عضلات ستون فقرات میشود که قادر به حفظ آن در وضعیت مناسب نیستند.
- تغییر در حس در اندام تحتانی مانند گزگز، بیحسی یا ناراحتی
- در موارد به خصوص جدی ممکن است مشکلاتی در حفظ وضعیت عمودی به دلیل شروع اختلالات تعادل وجود داشته باشد.
با این حال، باید در نظر داشت که شکل غیرطبیعی ستون مهرهها میتواند به روشهای مختلف بر روی کل ارگانیسم منعکس شود و بنابراین انواع مختلفی از علائم ممکن است رخ دهد که میتواند حوزه عضلانی، عصبی و اسکلتی را درگیر کند و باعث ایجاد یک روند علامتدار شود. که میتواند کیفیت زندگی یک بیمار مبتلا به لوردوز را به شدت به خطر بیندازد.
تشخیص لوردوز کاملاً شهودی و آسان است
توصیه میشود در صورت بروز علائم اسکلتی و عضلانی در ناحیه کمر که با استراحت یا درمان ضد التهابی و ضد درد پسرفت نمیکنند، حتی بهتر از متخصص ارتوپدی با پزشک مشورت کنید. ارتوپد ابتدا یک تاریخچه پزشکی دقیق را از طریق نوعی مصاحبه با بیمار انجام میدهد و ویژگیهای علائم گزارش شده را بررسی میکند، مانند:
۱. درد چقدر طول کشیده است
۲. چگونه خود را نشان میدهد
۳. اگر علائم اسکلتی همراه باشد
۴. ارتباط علائم عضلانی نیز
۵. احتمال بروز ناهنجاریهای عصبی و در نتیجه اختلالات حساسیت
۶. سایر آسیبشناسیهای مرتبط
۷. وجود ناهنجاریهای اسکلتی در بدو تولد
۸. اختلالات متابولیسم استخوان مانند پوکی استخوان، راشیتیسم، نرمی استخوان، استئوآرتریت،…
۹. اگر پس از حفظ یک وضعیت خاص برای مدت طولانی رخ دهد.
آزمایشات لازم برای تشخیص علت گودی کمر (لوردوز)
در ارتباط با معاینه بالینی بیمار، پزشک ممکن است مجموعهای از آزمایشها و بررسیها را تجویز کند که میتواند به تأیید فرضیه تشخیصی کمک کند، از جمله:
آزمایش خون: بیش از همه با هدف ارزیابی وجود اختلالات متابولیسم کلسیم، مانند پوکی استخوان، راشیتیسم و… ، آزمایش خون با کلسیم، ویتأمین D و دوز پاراتورمون مورد نیاز است.
تجزیه و تحلیل ژنتیکی: به ویژه برای اشکال مادرزادی، مانند آکندروپلازی یا استئووژنز ایمپرفکتا، انجام یک تجزیه و تحلیل ژنتیکی برای شناسایی نوع جهش مرتبط با بیماری مهم است.
چه درمانها یا جراحیهایی برای لوردوز کمری استفاده میشود؟
اشکال خفیف لوردوز ممکن است نیاز به درمان کم یا بدون درمان داشته باشند. لوردوز خفیف در کودکان، به عنوان مثال، میتواند در طول زمان بدون درمان درمان شود، در حالی که لوردوز شدید ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد. با این حال؛ درمانهای کافی میتواند منجر به کاهش علائم، یا «درمان» یا معکوس کردن لوردوز طبیعی یا تقریباً طبیعی در برخی افراد شود. این درمانها میتوانند به اصلاح ویا معکوس کردن علل لوردوز کمری کمک کنند و عبارتند از:
- داروهای تسکین دهنده درد
- مسکن برای کاهش درد
- ورزش روزانه یا فیزیوتراپی
- کاهش وزن
- استفاده از بریس
- مکملهایی مانند ویتأمین D.
- تحریک الکتریکی
- عمل جراحی
لوردوز کمری را میتوان در برخی افراد با پیشگیری از علل خاصی مانند چاقی، وضعیت نامناسب بدن و ضربه پیشگیری کرد. علل دیگر مانند لوردوز مادرزادی یا ژنتیکی قابل پیشگیری نیستند.
دیدگاه کاربران