متاستاز سلول های سرطانی به نخاع ؛ بررسی تومورهای نخاعی ثانویه
نخاع دسته ای نازک از اعصاب و سلول های دیگر می باشد که از مغز تا پایین ستون فقرات ادامه دارد. تومور نیز، مجموعه ای از سلول های غیر قابل کنترل در رشد و تکثیر، که یک بافت غیر طبیعی را تشکیل می دهد. در نتیجه تومور نخاعی به بافت های غیر طبیعی در نحاع گفته می شود. این تومورها یا از خود نخاع منشا می گیرند که به تومورهای اولیه نخاع معروف هستند؛ یا در محل دیگری به وجود آمده اند و به نخاع گسترش یافته اند. وقتی توموری بتواند به سایر مناطق بدن گسترش پیدا کند ، سرطانی محسوب می شود. نام این نوع تومورها، تومورهای ثانویه نخاعی یا همان متاستاز(گسترش) سلول های به سرطانی، می باشد.
در این مقاله، تومورهای ثانویه نخاعی را از جهات مختلف، مورد مطالعه قرار داده ایم. با ما همراه باشید.

تومورهای متاستاتیک نخاع(تومور ثانویه نخاع) چه هستند؟
تقریبا هفتاد درصد تومورهای نخاعی را تشکیل می دهند. همانطور که در بالا گفته ایم این نوع تومور از گسترش سلول های سرطانی به پشت یا گردن که شامل نخاع می باشند، به وجود می آید. در اغلب موارد سرطان هایی که در پروستات ، لنفوم ، ملانوم و کلیه به وجود می آیند به نخاع متاستاز می شوند. در موارد دیگر سرطان های تشکیل شده در ریه ، سینه و دستگاه گوارش موجب تومور نخاعی ثانویه می شود. سلول های سرطانی به طور معمول از طریق جریان خون به ستون فقرات می رسند و پس از آن وارد مغز استخوان می شوند و شروع به تکثیر می کنند. نخاع درون مهره های گردن و ستون فقرات می باشد. تومورهای درون مهره ها می توانند استخوان را ضعیف کنند و در نهایت باعث شکستگی آنها شوند. شکستگی می تواند باعث درد شدید ، بی ثباتی ستون فقرات شود و کیفیت زندگی بیمار را تحت تأثیر جدی قرار دهد.
علائم و نشانه هایی که ما را از تومور نخاعی ثانویه آگاه می کند
علائم با توجه به اینکه تومور نخاعی ثانویه در کدام محل قرار گرفته است و چه اندازه ای دارد، برای هر فرد می تواند متفاوت باشد. علائم شایع عبارت اند از:
- درد کمر: کمر درد در افردی که درگیر تومورهای نخاعی ثانویه هستند، معمولاً شدید توصیف می شود و با استراحت تسکین نمی یابد.
- درد در استخوان ها: رشد تومور می تواند منجر به تعدادی مشکلات بیولوژیکی مانند التهاب موضعی یا کشش ساختارهای تشریحی اطراف مهره ها شود. این مشکلات بیولوژیکی درد اغلب به عنوان یک درد عمیق توصیف می شود که تمایل دارد شب ها حتی تا حدی که خواب را مختل کند ، بدتر شود. همچنین ممکن است درد هنگام بیدار شدن از خواب بیشتر شود و پس از برخاستن و حرکت به اطراف تا حدی بهبود یابد.
- دردی که باعث از بین بردن بازو یا پا شود: این نوع درد عصبی ، درد رادیکولار نیز نامیده می شود ، در امتداد مسیر عصب مانند ستون فقرات توراسیک (اواسط پشت) به داخل قفسه سینه و بازوها یا از ستون فقرات کمری به پایین ساق پا حرکت می کند. درد رادیکولار به طور معمول به عنوان دردی سوزاننده یا شوک مانند توصیف می شود که به اندام منتهی می شود.
- درد همراه با حرکت: اگر تومور در داخل مهره در حال رشد باشد ، دیواره های استخوان مهره ای می توانند نازک و ضعیف شوند. در صورت عدم درمان ، استخوان ها می توانند شکسته شوند. شکستگی مهره می تواند منجر به شروع ناگهانی درد شود که در حین حرکت یا هنگام فشار آوردن بر استخوان ، مانند هنگام نشستن یا ایستادن ، شدیدتر می شود.
مشکلات عصبی ناشی ازتومورهای نخاعی ثانویه
اگر رشد تومورهای متاستاز به نخاع رشد بالایی داشته باشند یا باعث شکستگی مهره ها شده باشند، در عملکرد اعصاب اختلال ایجاد می کنند. به طوری که ساختارهای عصبی در ستون فقرات یا اطراف آن را فشرده می کنند ، در نتیجه نقص عصبی رخ می دهد. نقص های بالقوه جدی عصبی، شامل موارد زیر می باشد:
- رادیکولوپاتی: هنگامی که ریشه های عصب نخاعی بیرون زده باشند و فشرده شوند ، رادیکولوپاتی می تواند با سوزن سوزن شدن ، بی حسی و یا ضعف در سینه ، شکم ، پا یا بازو ایجاد شود. به عنوان مثال ، یک تومور متاستاتیک نخاع در ستون فقرات کمر ممکن است ریشه عصب را فشرده کرده و باعث درد و ضعف در پا شود. رادیکولوپاتی به طور معمول یک طرفه است ، اما اگر ریشه های عصبی در دو طرف ستون فقرات فشرده شوند ، می تواند دو طرفه باشد.
- میلوپاتی: هنگامی که نخاع در هر قسمتی از مسیر خود بدون بیرون زدگی، فشرده شود ، میلوپاتی نیز، می تواند رخ دهد. نقص های عصبی در هرجایی از زیر سطحی که نخاع فشرده شده است، ایجاد می شود. باتوجه به اینکه نخاع در کدام قسمت دچار آسیب شده است علائمی را بروز می دهد؛ به عنوان مثال ، فشرده سازی نخاع در داخل گردن می تواند باعث سوزن سوزن شدن ، بی حسی و یا ضعف در بازوها یا پاها می شود. همچنین ممکن است مشکلاتی در هماهنگی ، رفلکس ، راه رفتن و یا اختلال در عملکرد روده یا مثانه تجربه شود.
- سندرم Cauda Equina: در این حالت، بسته اعصابی که از نخاع فوقانی به کمر فرو می ریزد ، فشرده می شود. در نتیجه منجر به درجات مختلفی از مشکلات روده یا مثانه ، ضعف اندام تحتانی یا از دست دادن احساس در کشاله ران یا ران داخلی می شود. این شرایط نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد و ممکن است نیاز به جراحی سریع داشته باشد.

چه عواملی باعث تومورهای متاستاتیک نخاعی می شود؟
دانشمندان هیچ عامل خطر یا علتی را کشف نکرده اند که چرا سلول های سرطان به نخاع برخی افراد متاستاز می کند و برخی دیگر این کار را نمی کنند. با این حال ، آنها به این موضوع پی بردند، که چگونه این نوع تومورها توسعه می یابند. تومورهای متاستاتیک هنگامی تشکیل می شوند که سلولهای سرطانی از طریق جریان خون یا عروق لنفاوی ، تومور اصلی (اولیه) را ترک کرده و آنها را به مناطق دیگر بدن منتقل می کنند. در حالی که بسیاری از این سلولها پس از ترک تومور اولیه می میرند ، برخی از آنها در مناطق دیگر بدن مستقر شده و رشد می کنند و تومورهای جدیدی ایجاد می کنند. اگر یک تومور جدید ایجاد شود ، متاستاز نامیده می شود. گاهی دو یا چند تومور ناشی از متاستاز ایجاد می شود.
این نوع تومورها چگونه درمان می شوند؟
در صورت تشخیص این نوع تومور، باید درمان در اسرع وقت شروع شود. پزشک با توجه به اندازه و محل قرار گیری تومور در مسیر نخاع و اینکه از چه سرطانی منشا گرفته است و سلامت کلی بیمار روش درمانی متناسب با بیمار را انتخاب می کند. درمان ها به دو دسته جراحی و غیر جراحی تقسیم می شوند. به طور کل روش های درمانی عبارت اند از:
- داروهای تسکین دهنده درد: روش های مختلفی برای درمان درد ناشی از متاستاز سرطان به نخاع وجود دارد. در اغلب موارد، از داروهای مسکن برای کاهش درد در بیمار استفاده می شود تا احساس بهتری داشته باشد.
- استروئیدی به نام دگزامتازون: این کار برای کاهش تورم و کاهش فشار به نخاع به سرعت کار می کند. به بیمار یک دوز روزانه به صورت قرص یا تزریق قطره قطره داخل رگ بازوف آن را دریافت می کند. در صورت بهبود علائم یا شروع درمان دیگر ، دوز دارو به تدریج کاهش می یابد و متوقف می شود. همچنین ممکن است برای جلوگیری از تحریک معده توسط استروئیدها ، به شما قرص داده شود.
- استراحت مطلق: استراحت در رختخواب نیز، به کاهش درد در بیمار کمک می کند. باید طوری که صاف به پشت دراز کشیده اید، استراحت کنید. این روش کمک می کند تا ستون فقرات ثابت بماند و می تواند خطر آسیب بیشتر به نخاع را کاهش دهد. اگر بیمار در حالت ایستادن یا راه رفتن مشکل دارد ، دراز کشیدن نیز مانع این فرایند می شود. اینکه بیمار تا چه مدت نیاز به استراحت دارد و چه هنگام می تواند نشستن را به تدریج شروع کند را، پزشک باید تجویز کند.
- پرتودرمانی: این روش درمانی، هدف کوچک کردن سلولهای سرطانی است که به نخاع بیمار فشار می آورند. همچنین می تواند به تسکین درد کمک کند. پرتوهای اشعه ایکس با انرژی بالا از خارج بدن به منطقه آسیب دیده هدایت می شوند. این به عنوان رادیوتراپی با پرتوی خارجی شناخته می شود. تعداد جلسات نیاز به پرتو درمانی برای درمان متاستاز سرطان به نخاع را، پزشک باید تعیین کند.
- عمل جراحی: گاهی اوقات با توجه به شرایط بیمار، جراحی گزینه ی درمانی مورد استفاده می باشد. هدف از جراحی، کاهش فشار بر نخاع و پایدارتر شدن ستون فقرات است. ممکن است پس از بهبودی از طریق جراحی ، رادیوتراپی نیز تجویز شود؛ تا نواحی سرطانی که در ستون فقرات باقی مانده اند را، کوچک کنند یا از بین ببرند.
دیدگاه کاربران