آیا دیسک گردن خوب میشود ؟ عوامل و راه های درمانی

دیسک گردن یکی از شایع‌ترین بیماری‌های ستون فقرات است که باعث ایجاد درد در ناحیه گردن، شانه و بازوها شده و فرد را در انجام کارهای روزانه خود ناتوان می‌کند. این درد زمانی به وجود می‌آید که دیسک‌های بین مهره‌ای در اثر ضربه یا ساییدگی پاره شده و مایع میانی آن از جای خود خارج شود. درد ناشی از دیسک گردن در اغلب موارد با استراحت و مصرف دارو کاهش می‌یابد، اما اگر بسیار شدید باشد و بیرون‌زدگی دیسک آسیب جدی به نخاع فرد وارد کند، تنها درمان موجود عمل جراحی است. دردی که به دلیل دیسک گردن ایجاد می‌شود گاهی اوقات به حدی شدید است که فرد را نگران می‌کند و این سوال را در ذهنش به وجود می‌آورد که آیا دیسک گردن خوب می‌شود؟ در ادامه این مطلب به بررسی جواب این سوال پرداخته و اطلاعاتی در مورد راهکارهای درمانی دیسک گردن در اختیارتان قرار می‌دهیم. با ما همراه باشید.

آیا دیسک گردن خوب میشود

دیسک گردن چیست؟

قبل از این‌که بخواهیم در مورد راهکارهای درمانی دیسک گردن صحبت کنیم و میزان تاثیر هریک از آن‌ها را بررسی نماییم، باید اطلاعاتی در مورد ساختار دیسک داشته باشیم و علت بیرون‌زدگی آن را بدانیم.
ستون فقرات انسان از تعدادی مهره تشکیل شده است که هریک از آن‌ها به واسطه یک صفحه‌ی بیضی ‌شکل با نام دیسک، از مهره دیگر جدا می‌شوند. دیسک‌ها مانع از ساییدگی مهره‌ها بر روی یکدیگر شده و از آسیب‌ آن‌ها جلوگیری می‌کنند. دیسک‌های بین‌مهره‌ای از دو لایه داخلی و خارجی تشکیل شده‌اند. لایه خارجی دیسک، جنسی سخت و غضروفی‌شکل دارد که لایه ژله‌ای مانند داخلی را احاطه کرده است. زمانی که لایه سخت دیسک، در اثر فرسودگی یا ضربه دچار پارگی شود، مایع ژله‌ای داخل آن بیرون ریخته و وارد کانال نخاعی می‌شود که به این حالت بیرون‌زدگی دیسک می‌گویند. زمانی که این بیرون‌زدگی در یکی از دیسک‌های مهره‌های گردنی اتفاق بیفتد، به آن دیسک گردن گفته می‌شود. 

علل ایجاد دیسک گردن

بیرون‌زدگی دیسک گردن دلایل متعددی دارد که عبارتند از:

سن : یکی از مهم‌ترین دلایل ایجاد دیسک گردن، افزایش سن است. بالا رفتن سن باعث فرسایش دیسک‌های بین‌مهره‌ای و تضعیف لایه بیرونی آن‌ها شده و احتمال بروز پارگی را افزایش می‎دهد.
ژنتیک : اختلالات ژنتیکی، یکی دیگر از دلایل ایجاد پارگی دیسک گردن است. هرچه جنس دیسک ضعیف‌تر باشد، احتمال آسیب و پارگی آن بیشتر است.
فعالیت‌های سنگین :  افرادی که به واسطه شغلشان فعالیت‌های سنگین انجام می‌دهند یا به دنبال ورزش‌های حرفه‌ای هستند، در معرض آسیب قرار دارند. احتمال بروز دیسک گردن در این افراد بسیار زیاد است.
حرکات نامناسب : از دیگر مواردی که ممکن است باعث بروز دیسک در ناحیه گردن شود، حرکات نامناسب بدن می‌باشد که فشار زیادی را بر روی دیسک وارد می‌کند. بلند کردن نادرست اجسام سنگین، کشیدن یا فشار دادن اجسام، خم شدن یا چرخش غیراصولی بدن، از جمله کارهایی است که باعث آسیب به دیسک و پارگی آن می‌شود.

علائم بروز دیسک گردن

علائم دیسک گردن در افراد مختلف، متفاوت است و به ناحیه آسیب‌دیده، شدت آسیب وارد شده و آستانه تحمل درد در بیمار بستگی دارد.  دیسک گردن در مراحل اولیه علائم چندانی ندارد و فرد تنها کمی درد در گردن و ناحیه پشتی ستون فقرات خود احساس می‌کند. در صورتی که پارگی شدید باشد و باعث بیرون ریختن محتوای داخلی دیسک شود، فشار زیادی به اعصاب وارد شده و درد شدیدی را برای بیمار به دنبال دارد. درد ناشی از دیسک گردن به دو شکل بروز پیدا می‌کند:

  • دردی که بیشتر در محدوده گردن و به صورت مقطعی دیده می‎شود. در این حالت فرد در ساعات اولیه روز درد چندانی ندارد، اما به مرور و با انجام کارهای روزانه، درد افزایش یافته و به بالاترین میزان خود می‌رسد.
  • دردهای انتشاری که بیشتر در شانه‌ها، بازوها، دست‌ها و انگشتان بروز پیدا می‌کند. این درد زمانی ایجاد می‌شود که دیسک آسیب‌دیده فشار زیادی را به اعصاب دست وارد کند.

به طور کلی علائم دیسک گردن را می‌توان به صورت زیر بیان کرد:

  • درد در ناحیه گردن زمانی که با خشکی، گرفتگی و اسپاسم همراه باشد.
  • درد شدیدی که در ناحیه گردن و قسمت پشتی ستون فقرات ایجاد می‌شود.   
  • دردی که با استراحت تسکین می‌یابد و در صورت فعالیت‌های شدید دوباره شروع می‌شود.
  • دردی که از گردن شروع شده و به سمت شانه‌ها، بازوها و انگشتان دست انتشار می‌یابد.
  • احساس گزگز یا سوزن سوزن شدن در یک شانه یا بازو که به سمت انگشتان دست کشیده می‌شود.
  • احساس ضعف در یک دست یا بازو که فرد را در انجام کارهای خود با مشکل مواجه می‌سازد.

در صورتی که بیرون‌زدگی دیسک باعث فشار بر روی نخاع شود، فرد با علائم جدی‌تری مواجه می‌گردد که عبارتند از:

  • عدم تعادل در راه‌ رفتن و از دست دادن هماهنگی بدن
  • احساس سوزن سوزن شدن در بدن که به سمت پاها کشیده می‌شود.
  • ایجاد مشکل در استفاده از بازوها و دست‌ها

در صورتی که گردن درد دارید و به همراه آن یکی از علائم بالا را نیز در خود مشاهده می‌کنید، باید سریعا به پزشک مراجعه نمایید. دقت داشته باشید، هرچه سریع‌تر درمان را آغاز کنید، نتیجه بهتری را دریافت خواهید کرد.   

دیسک گردن

آیا دیسک گردن خوب می‌شود؟

در اغلب موارد، زمانی که بیمار متوجه بروز دیسک گردن می‌شود، کمی احساس نگرانی می‌کند. اولین سوالی که در این مواقع به ذهن بیمار خطور می‌کند این است که آیا دیسک گردن خوب می‌شود و او می‌تواند مانند سابق به فعالیت‌های خود ادامه دهد؟
در جواب این سوال باید بگوییم، هیچ جای نگرانی نیست! تشخیص درست و انتخاب روش درمانی مناسب تاثیر بسیار زیادی بر روی بهبودی بیمار دارد. روش‌های متعددی برای درمان دیسک گردن وجود دارد که می‌تواند به بیمار در کاهش درد و بازگشت به زندگی و فعالیت روزمره او کمک کند. انتخاب نوع درمان به موارد مختلفی بستگی دارد. پزشک در ابتدا روش‌های غیرتهاجمی و غیرجراحی را به بیمار پیشنهاد می‌دهد و تا حد امکان از این روش‌ها برای درمان استفاده می‌کند.  دردهای ناشی از دیسک گردن اگر در مراحل اولیه باشد، با روش‏های ساده مانند استراحت و استفاده از دارو،  قابل درمان است و نیاز به جراحی ندارد. روش‎های غیرجراحی درمان دیسک گردن عبارتند از:

استراحت

اولین درمانی که پزشک پس از تشخیص دیسک گردن برای بیمار در نظر می‌گیرد، کنار گذاشتن فعالیت‌ها و استراحت است. در این مرحله فرد از انجام فعالیت‌های شدید بدنی و ورزشی کاملا منع می‌شود. هم‌چنین بیمار باید تغییراتی را در نحوه نشستن، ایستادن و خوابیدن خود ایجاد کند و شکل بدن را در وضعیت مناسبی قرار دهد تا کمترین فشار بر روی آن قرار داشته باشد.

سرمادرمانی یا گرمادرمانی

استفاده از یخ یا آب‌گرم یکی از موثرترین روش‌های کاهش التهاب و درد است که از سال‌های بسیار دور مورد استفاده قرار داشته است. این نوع درمان برای تسکین درد ناشی از دیسک گردن نیز مفید می‌باشد.  

ماساژ درمانی

ماساژ ملایم و اصولی نیز یکی دیگر از مواردی است که می‌تواند در تسکین درد موثر واقع شود. ماساژ باعث شل شدن عضلات بدن شده و با افزایش جریان خون در ناحیه آسیب‌دیده، درد را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد. دقت داشته باشید که ماساژ باید به صورت اصولی و توسط افراد متخصص انجام شود.

مصرف دارو

بیرون‌زدگی دیسک باعث ایجاد درد و التهاب در ناحیه آسیب‎دیده می‌شود. در این موارد پزشک  داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی را برای کاهش درد و التهاب بافت‌ها و ریشه‌های عصبی تجویز می‌کند. در صورتی که این داروها کارساز نباشد و بیمار هم‌چنان درد داشته باشد، پزشک داروهای تسکین‌دهنده دیگر مانند شل‌کننده‌های عضلانی یا استروئیدهای خوراکی را برای بیمار در نظر می‌گیرد. دقت داشته باشید که این داروها به صورت کوتاه‌مدت تجویز می‌شوند و تنها برای یک یا دو هفته قابل استفاده هستند.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی یکی از مهم‌ترین درمان‌ دردهای استخوانی و عضلانی بدن است که با کمک فیزیوتراپ و راهنمایی‌های او انجام می‌شود. فیزیوتراپ در این موارد حرکاتی را برای تقویت عضلات گردن تجویز کرده و از این طریق به بهبود وضعیت بدن و کاهش درد بیمار کمک می‌کند. این تمرینات در مراحل اولیه زیر نظر متخصص انجام می‌شود و پس از آن بیمار می‌تواند برای استحکام و انعطاف‌پذیری بیشتر گردن، حرکات تجویزشده را در خانه نیز دنبال نماید.

تزریق مستقیم دارو

در صورتی که هیچ‌یک از راه‌حل‌های ارائه شده در بالا موثر نباشد و فرد هم‌چنان درد شدیدی را در ناحیه گردن و اطراف آن احساس کند، پزشک از تزریق مستقیم برای کاهش درد بیمار استفاده می‌کند. در این روش از فلوروسکوپی و رنگ کنتراست کمک گرفته می‌شود تا دارو به طور مستقیم در ناحیه مربوطه وارد گردد. تزریق استروئید در ناحیه اپیدورال، یکی از رایج‌ترین موارد تزریق مستقیم است که برای کاهش التهاب بیمار و درد ناشی از آن انجام می‌شود.

جراحی دیسک گردن

حدود ۸۰ درصد بیماران مبتلا به دیسک گردن با روش‌های معرفی شده بهبود می‌یابند و نیاز به جراحی ندارد. در صورتی که روش‌های غیر جراحی پاسخگو نباشد و بیمار هم‌چنان با دردهای شدید مواجه باشد، پزشک عمل جراحی را به عنوان آخرین راهکار درمانی به بیمار پیشنهاد می‌دهد. جراحی زمانی انجام می‌شود که بیرون‌زدگی دیسک گردن به نخاع آسیب وارد کرده و بیمار را در معرض خطر جدی قرار دهد.

حرف آخر

در این مقاله با دیسک گردن، دلایل ایجاد، علائم و روش‌های درمان غیرجراحی، آشنا شدید. همان‌طور که گفتیم برای درمان دیسک گردن روش‌های متعددی وجود دارد که پزشک با توجه به سن بیمار، شدت آسیب‌دیدگی و علائم ایجادشده، بهترین روش ‌را انتخاب می‌کند. در اغلب موارد بیمار با روش‌های  غیرجراحی بهبود می‌یابد و می‌تواند مانند سابق به فعالیت‌های خود ادامه دهد. در کل می‌توان گفت، دیسک گردن در صورتی که به موقع تشخیص داده شده و درمان گردد، مشکلات کمتری را برای بیمار به دنبال داشته و با سرعت بیشتری بهبود می‎یابد و نیاز به جراحی و روش‌های تهاجمی ندارد.

دیدگاه کاربران

  • حمید
    ۳ اردیبهشت ۱۴۰۱

    سلام تفاوت روش PLDH با deuk laser disc rapair چیست

  • ژیلا محمودی کوهی
    ۲۳ تیر ۱۴۰۱

    عرض سلام و درود من دچار پارگی دیسک گردن شدم و دکترم فرموده باید عمل کنم البته الان در حال حاضر ازون درمانی کردم و خدارو شکر دردی دیگه ندارم به مدت ۲هفته هم گردن بند استفاده باید کنم دارو هم مصرف میکنم اما دکتر گفتن پارگی دیسک باازون درمانی درمان نمی‌شود و تا۶ماه دیگه ام آر آی باید بدهم که عمل کنم توضیحات شما رو خوندیم خیلی امیدوار شدم به اینکه عمل نکنم ولی خواستم راهنمایی بیشتری داشته باشم سپاسگزارم از اینکه این وقت رو به من دادید و ممنون میشم راهنمایی بیشتر بفرمایید.

  • حجت
    ۲۰ شهریور ۱۴۰۱

    در پاسخ به آقا حمید، عملا چیزی ب نام پ ال د اچ هیچ جایی مورد مطالعه و آزمایش کلینیکال قرار نگرفته و ریسک نکنید.
    اما تکنیک پ ال د د، دارای شواهد علمی است.

  • حجت
    ۲۰ شهریور ۱۴۰۱

    در پاسخ به خانم محمودی، اینکه اوزن برای گردن شما مفید بوده یا نه، مهم دردها و علائم شماست، اگر کم شدند نیازی به حتی ام آر آی هم نیست. خیالتان راحت که رو به بهبودی خواهید بود. مهم علائم شماست

  • کسری ضیایی
    ۴ مهر ۱۴۰۱

    باسلام ودرودجناب بنده دیسک گردنم زده بیرون هفت تاش سال ۹۸ Mrlگرفتم دکترده جلسه فیزیوتراپی نوشت خوب شدم تادوسال دردی نداشتم ولی بعدازدوسال مجدددرداومدسراغم ورفتم پیش دکتروایشون گفتن بروام آرآی جدیدبگیرکه گرفتم گفتن اگرپنج تاش سال ۹۸زده بوده بیرون الان دوتادیگه بهش اضافه شده وبایدبری جراحی رفتم پیش دکتردیگه ای ایشون یه سری قرص نوشت به مدت کم استفاده کردم چون منگ میشدم میخوردم به خاطرهمین دیگه نخوردم وحالاهمچنان درددارم ونمیدونم چیکارکنم ازکاروبارم افتادم همش توخونه ام به هرطرف وهرحالت قرارمیگیرم درددارم درازمیکشم میشینم سرم روبه هرحالت برمیگردونم دردشدیدی روحس میکنم والانم گردن بنداستفاده میکنم بازهم درددارم میشه لطف کنیدراهنمایی کنیدمن نمیخوام کاربه جراحی بکشه ممنون میشم تشکروسپاس

  • محدثه
    ۲۸ دی ۱۴۰۱

    سلام وقتتون بخیر،میخواستم بدونم دیسک گردن خفیف که زود متوجه اش شدم به طور کامل درمان میشه؟
    یعنی اگر بعد از درمان مجدد ام آر ای بگیرم گردنم سالمه و دیسک عادی دارم؟

  • سعید
    ۲۰ بهمن ۱۴۰۱

    سلام به همه دوستان ،بنده دیسک گردن مهره ۵،۶ رو دارم ،دکترهای زیادی و ماساژورهای ایرانی و خارجی رفتم،یکم درد رو کم کردن اما نقطه آخر رسیدم به متخصص کایرو پرکتیک که الان ۹۹٪ خوب شدم و دردم رفته فق گاهی کتف ام یه تیری میکشه،تمام این پروسه ها ۱ماه و نیم انجام دادم الان خیلی بهترم و شب ها راحت میخوابم،در انتخاب دکتر دقت کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button