تومور مغزی پشت چشم : علائم، تشخیص و درمان آن!
تومور مغزی پشت چشم به رشدی در مغز گفته میشود که میتواند خوش خیم یا بدخیم باشد. انواع مختلفی از تومورهای مغزی وجود دارند که میتوانند در نقاط مختلف ایجاد شوند، بدخیم و تهاجمی با سطوح مختلف هستند و از بافتها و انواع سلولهای مختلف مغز منشا میگیرند. آنها میتوانند از سلولهای پشتیبان (گلیوما)، مننژها و غشای نخاع (مننژیوم) یا اعصاب جمجمهای (نورینوما) ایجاد شوند. در مقایسه با انواع دیگر سرطان مانند سرطان سینه، سرطان پروستات، سرطان روده بزرگ یا سرطان ریه، تومورهای بدخیم مغزی بسیار نادر هستند. آنها تنها حدود دو درصد از کل سرطانها را تشکیل میدهند.
در اصل، تومور مغزی پشت چشم میتواند در هر سنی رخ دهد. یک فرد بزرگسال میتواند درست مانند یک کودک به تومور مغزی پشت چشم مبتلا شود. پزشکان تومورها را بیشتر در سنین ۵۰ تا ۷۰ سالگی تشخیص میدهند. در کودکان، تومورهای مغزی پشت چشم دومین نوع سرطان شایع پس از سرطان خون – لوسمی است.

انواع تومور مغزی
انواع مختلفی از تومورهای مغزی وجود دارد که از سلولهای مختلف مغز منشا میگیرند تا ۱۵۰ نوع مختلف در طب پزشکی شناخته شده است. گاهی اوقات تومور مغزی خوش خیم و گاهی بدخیم است. وجه مشترک همه آنها این است که تومور مغزی میتواند بافت سالم مغز را در حین رشد جابجا کرده یا به آن آسیب برساند و بنابراین میتواند باعث ایجاد طیف گستردهای از علائم جدی شود. برخی از تومورهای مغزی تهاجمی هستند، به سرعت رشد میکنند و پیش آگهی نامطلوبی دارند.
علائم تومور مغزی پشت چشم
علائم تومور مغزی پشت چشم بسیار متنوع است. سردرد، تهوع، استفراغ، اختلالات حسی یا تشنج اغلب اولین علائم هستند. افراد مبتلا در ابتدا از علائم بسیار غیر اختصاصی رنج میبرند. اگر تومور مغزی پشت چشم خیلی سریع رشد کند، علائم موجود اغلب بدتر میشود و بسته به محل تومور، علائم جدیدی ظاهر میشود.
افراد مبتلا به تومور مغزی پشت چشم اغلب شدت درد یا ویژگی درد را در مقایسه با سردردهایی که قبلا تجربه کرده بودند متفاوت توصیف میکنند. در بیشتر موارد، سردردهای مرتبط با تومور را میتوان با مسکنهای معمولی کاهش داد، زیرا افزایش فشار در جمجمه ناشی از رشد تومور باعث ایجاد علائم میشود.
تهوع و استفراغ
بسیاری از افراد هنگام ابتلا به تومور مغزی پشت چشم دچار علائمی مانند حالت تهوع و استفراغ میشوند. این علائم معمولاً نتیجه افزایش فشار داخل جمجمه است. افراد مبتلا اغلب در ساعات صبح احساس تهوع میکنند، حتی اگر چیزی نخورده باشند. دلایل دیگری نیز برای تهوع صبحگاهی وجود دارد، مانند عفونت شایع گوارشی.
اختلالات بینایی
دیدن یعنی درک برخی از تصاویر با چشم. شبکیه چشم اطلاعات را میگیرد و از طریق مسیر بینایی به مرکز بینایی در پشت سر میفرستد. عملاً در هر نقطه از این مسیر، ممکن است یک تومور مغزی علائمی به معنای اختلالات بینایی ایجاد کند. بیشتر اوقات، یک ناحیه خاص در میدان دید از کار میافتد. کسانی که تحت تأثیر قرار میگیرند به سادگی آن را به عنوان یک نقطه سیاه درک میکنند. پزشکان به این شکست میدان بینایی میگویند.
در ابتدا، مبتلایان اغلب حتی متوجه چنین علائمی نمیشوند زیرا مغز انسان اطلاعات تصویر از دست رفته را محاسبه میکند و تصویر را تا آنجا که ممکن است تکمیل میکند. فقط در مناطق بزرگتر این امکان وجود ندارد و یک لکه سیاه ایجاد میشود.
اختلالات بینایی گاهی اوقات با این واقعیت نیز نشان داده میشود که افراد آسیب دیده تصاویر را دو بار میبینند. اختلالات بینایی به ویژه با آدنوم هیپوفیز رایج است. آدنوم یک تومور مغزی خوش خیم است که در غده هیپوفیز رشد میکند. نشانه این نوع رشد این است که دید را محدود میکند.
روشهای مختلف تشخیص در تومور مغزی پشت چشم
اگر در مشاوره اولیه دقیق با پزشک و در حین معاینه عصبی، وجود تومور مغزی پشت چشم در بیمار تشخیص داده شود پزشک از روشهای مختلف معاینه برای تأیید تشخیص استفاده میکنند. از جمله:
توموگرافی کامپیوتری (CT)
سی تی که با استفاده از اشعه ایکس انجام میشود، تصویر مقطعی از مغز ایجاد میکند و میتوان از آن برای تعیین وجود تومور یا مثلا کلسیفیکاسیون یا خونریزی استفاده کرد.
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
MRI که با میدانهای مغناطیسی ایجاد میشود، تصاویر لایههای بسیار دقیقتری را نشان میدهد و میتواند تومورهای بسیار کوچکتری را نسبت به سی تی نشان دهد که تشخیص دقیقتری را ممکن میسازد.
بررسی بافت شناسی برای تعیین دقیق تومورها
برای تعیین دقیق و طبقه بندی تومور مغزی و در نتیجه شروع یک درمان اختصاصی، بررسی بافت شناسی زیر میکروسکوپ ضروری است. برای این منظور، جراح مغز و اعصاب نمونه بافتی از تومور را به عنوان بخشی از یک عمل باز روی مغز یا بیوپسی با کانولهای مخصوص میگیرد. سپس معاینه بافت شناسی دقیق توسط نوروپاتولوژیست انجام میشود تا نوع تومور و خوش خیم یا بدخیم بودن آن مشخص شود.

درمان تومور مغزی پشت چشم
از آنجایی که تومورهای مغزی در پشت چشم میتوانند در مکانهای مختلف شکل بگیرند و متفاوت رشد کنند، درمانهای بسیار متنوعی را شامل میشوند. از جمله:
- عمل جراحی
- رادیوتراپی
- شیمی درمانی
- TTF (حوزههای درمانی تومور الکتریکی)
- ایمونوتراپی
- ترکیبی از روشهای مختلف
رایجترین درمان تومور مغزی پشت چشم جراحی مغز است. بسته به نوع، اندازه و محل تومور مغزی، عمل میتواند چندین ساعت طول بکشد. تومورهای خوش خیم اغلب با برداشتن جراحی قابل درمان هستند. در برخی موارد، رادیوسرجری به تنهایی مورد استفاده قرار میگیرد. برای تومورهایی مانند گلیوبلاستوما بدخیم و به شدت در حال رشد، میتوان از درمان با میدانهای جریان متناوب (TTF) نیز استفاده کرد. روشهای جدیدی مانند ایمونوتراپی برای متاستازهای مغزی به طور فزایندهای مورد استفاده قرار میگیرد.
کلام آخر
تومور مغزی پشت چشم به رشدی در مغز گفته میشود که میتواند خوش خیم یا بدخیم باشد. انواع مختلفی از تومورهای مغزی وجود دارند که میتوانند در نقاط مختلف ایجاد شوند، بدخیم و تهاجمی با سطوح مختلف هستند و از بافتها و انواع سلولهای مختلف مغز منشا میگیرند. افراد مبتلا به تومور مغزی پشت چشم اغلب شدت درد یا ویژگی درد را در مقایسه با سردردهایی که قبلا تجربه کرده بودند متفاوت توصیف میکنند. در بیشتر موارد، سردردهای مرتبط با تومور را میتوان با مسکنهای معمولی کاهش داد، زیرا افزایش فشار در جمجمه ناشی از رشد تومور باعث ایجاد علائم میشود.
دیدگاه کاربران